YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 26 Haziran 2019

Çevreye yapılan yatırım istihdam yaratıyor.

  • Dünya çapında temiz enerji yatırımları 11 milyona yakın insana iş sağladı. Temiz enerji alanındaki yatırımlarla sağlanan istihdam konusunda bir çok alanda olduğu gibi Çin ilk sırayı aldı.

    Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2019 Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, tüm sektörlerde işsizlik oranı arttığı halde yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlarda istihdam edilen insan sayısı 10 milyon 983 kişiye ulaştı.

    Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2019 Raporu verilerine göre, enerji teknolojisi maliyetlerinin düşmesi, talebin artması ve rekabetin yarattığı çevresel duyarlılığın yaygınlaşması yatırımları arttırıyor. Tüm bu etkenler, yenilenebilir enerji yatırımlarında çalışan insan sayısının artmasına yol açıyor.

    Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2019 Raporu, güneş, biokütle, su ve rüzgar gibi temiz enerji kaynaklarına yapılan yatırımların istihdam oranlarını mercek altına aldı. Rakamlar dünya genelinde temiz enerji yatırımlarında istihdam edilen insan sayısının bir önceki yıla oranla %6.6 artış gösterdiğini ve 10 milyon 983 bin kişiye ulaştığını gösteriyor.

    Güneş enerjisi istihdam rekortmeni

    Güneşten elektrik üretimi alanında yapılan yatırımlarda istihdam 2018 yılı verilerine göre %3 arttı ve çalışan sayısı 3 milyon 605 bine ulaştı. Yenilenebilir enerji istihdamında ikinci sırayı, 2 milyon 63 bin kişiyle sıvı bioyakıt yatırımları, üçüncü sırayı ise 2 milyon 54 binlik istihdamla büyük ölçekli hidroelektrik santralleri, üçüncü sırayı ise 1 milyon 160 bin kişiyle rüzgar enerjisi yatırımları aldı.

    Ülkeler arasında ilk sırada Çin var

    Temiz enerji alanındaki yatırımlarla sağlanan istihdam konusunda bir çok alanda olduğu gibi Çin ilk sırayı aldı. Dünya genelinde 11 milyona yaklaşan istihdamda, 4 milyon 78 bin kişiyle Çin %40’a yakın bir orana sahip. Çin’i, 1 milyon 235 bin ile Avrupa Birliği ülkeleri, 1 milyon 125 bin ile Brezilya ve 855 bin kişiyle ABD izliyor.

    Temiz enerji istihdamında kadının yeri %32

    Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2019 Raporu, dünya genelinde temiz enerji yatırımlarında istihdam edilen kadınların sayısının 3 milyon 500’i aşarak, toplam istihdamda %32’lik bir pay aldığını da ortaya koydu.

    Raporun tamamını indirmek ve yararlanmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

    Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2019 Raporu

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu