YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Temmuz 2019

Bitkiler alarm veriyor!

  • Yapılan araştırmalar son 250 yılda, tamamen ortadan yok olan bitki sayısının 600’e yaklaştığını ortaya koyuyor. 

    Yapılan araştırmalar son 250 yılda, tamamen ortadan yok olan bitki sayısının 600’e yaklaştığını ortaya koyuyor. Bu sayı, nesli tükenen hayvanların sayısının iki katını oluşturuyor. Yaşamın içindeki sessiz varlıklarıyla nefes almamızı sağlayan bitkilerin alarmı, tüm dünya tarafından hissedilecek bir  frekansa ulaştı.

    BBC’nin dünya çapındaki araştırmaları derleyerek yaptığı habere göre, araştırmacılar bitkilerin neslinin tahmin edilenden 500 kat hızlı tükendiğini ortaya koyuyor. Dünyanın hemen her yerinde tarım ve hayvancılık amacıyla yaşam alanlarına müdahale edilmesi bitki alarmının başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.

    İngiliz Kew Kraliyet botanik Bahçeleri ve İsveç Stockholm Üniversite’sinin ortak çalışmasıyla yayınlanan rapora göre 250 yılda yok olan 571 bitki türü ile ilgili rakamlar sadece ulaşılan bilgilere dayalı, gerçek rakamların bunun çok daha üzerinde olduğu düşünülüyor.

    Rapordan öne çıkan başlıklar:

    -       Bitkiler ekosistemin vazgeçilmez bir parçası. Her birinin varlığına bağlı olan başka organizma yaşamları var. Bu ortak yaşamın tehlike olması, diğer organizmaları da risk altında bırakıyor. İnsan da bunlardan biri...

    -     Bitki çeşitliliği çok zengin olan tropikal adalar ne yazık ki kayıpların da en çok görüldüğü yerler. Çünkü ağaç kesiminin önüne geçilemiyor.

    -   Bitkileri yiyerek beslenen ve yumurtalarını bitkilerin üzerine bırakan böcekler, bitki alarmından en çok etkilenecek olan canlı türlerini oluşturuyor.

    -       Şili sandal ağacı, Thismia bitkisi ve pembe çiçekli Helena ağacının nesli çoktan tükenmiş durumda.

    -       Dünyadaki yaşamın devamı oksijen ve gıda kaynağı olan bitkilerin varlığına bağlı.

    Raporda güzel haberler de var. Neslinin tükendiği var sayılan bazı bitki türlerinin doğada yeniden keşfedilmiş olması tüm dünya adına çok sevindirici. Bilim insanlarının yaptığı özverili araştırmalar ve sonuçları dünyanın geleceği açısından olumlu sonuçlara dönüşüyor. Farkındalığın artması ve tüm dünya ülkelerinin bitki çeşitliliği konusunda bilim insanlarını desteklemesi, çok daha umut verici sonuçlara yol açabilir.

    Haberin orijinalini bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu