YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Temmuz 2019

Azalan Kaynaklar ve Artan Nüfus

  • BM tarafından dünya nüfusuna dair hazırlanan rapora göre 2050 yılında dünyada 9,7 milyar insan yaşayacak. 

    Yüzyılın sonunda ise bu rakamın 11 milyara çıkması bekleniyor.

    Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından, 1989 yılında dünya nüfusunun 5 milyar insana ulaştığı tarih olan "11 Temmuz 1987" tarihi "Dünya Nüfus Günü" olarak kabul edilmiştir. 5 milyarlık nüfusun, dünya gezegeni için kaynaklar açısından bir alarm eşiği olmasından yola çıkılarak belirlenen bu günde, yeni istatistiklerle karşı karşıyayız.

    Birleşmiş Milletler tarafından dünya nüfusuna dair hazırlanan rapora göre 2050 yılında dünyada 9,7 milyar insan ya
    şayacak. Yüzyılın sonunda ise bu rakamın 11 milyara çıkması bekleniyor.

    Birleşmiş Milletler "Dünya Nüfus Beklentisi" başlıklı rapora göre, şu an yaklaşık 7,7 milyar olan dünya nüfusu 2050 yılında iki milyar artarak 9,7 milyara yükselecek. Rapora göre, olağanüstü olaylar olmaması durumunda dünya nüfusu, içinde bulunduğumuz yüzyılın sonunda 11 milyar olabilir. Nüfusun bu denli hızlı artışının çok önemli bir sebebi dünya çapında ortalama insan ömrünün uzaması. Rapora göre şu an 72,6 yıl olan dünya çapındaki ortalama insan ömrünün, 2050'de 77,1'e çıkacağı tahmin ediliyor.

    Çin nüfusu azalıyor

    Raporda, ülkelerin çoğunluğunda doğum oranları azaldığından ileriye dönük nüfus artışı beklenmediği belirtiliyor. Hindistan, Nijerya, Pakistan, Etiyopya, Tanzanya, Endonezya, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri ve Kongo ise, hızlı nüfuş artışı nedeniyle dünya nüfusunda öngörülen patlamaya sebebiyet veren 9 ülke olarak sıralanıyor. Dünyanın en fazla nüfusa sahip ülkesi Çin'e yönelik beklenti ise şu anki nüfusun 2050 yılında yüzde 2,2 oranında azalacağı yönünde. Bu oran 31,4 milyon insan anlamına geliyor.

    Göçmenler nüfus için çözüm

    Birleşmiş Milletler "Dünya Nüfus Beklentisi" raporu, bazı ülkelerde ölüm oranlarının doğumlardan daha fazla olacağını, bu durumun da nüfusu azalacağını gösteriyor. Almanya, Estonya, Macaristan, İtalya, Japonya, Rusya, Sırbistan, Belarus ve Ukrayna bu kategoriye giren başlıca ülkeler olarak sıralanıyor. Bu ülkelerin demografik sorunu çözebilmek için göçmenlerden faydalanacağı belirtiliyor.

     
    Raporun bir diğer önemli bulgusu ise, kadınların ortalama doğum sayısının ilerleyen yıllarda azalmaya devam edeceği yönünde. 1990'da dünya çapında ortalama 3,2 olan kadın başına doğum oranı, şimdiden 2,5'e düzeyine gerilemiş durumda ve 2050'de 2,2'ye inmesi bekleniyor.

    Raporun geneline baktığımızda, ne kadınların doğum sayısındaki azalma, ne bugüne dek dünya ortalamalarını yükselten Çin’deki nüfus azalma ne de bazı ülkelerde izlenen doğum oranlarının azalma eğilimi dünya nüfusunun 10 milyar düzeyine çıkmasını engelliyor. Nüfus gününde özellikle dikkat çekilmeye çalışılan önemli bir başlık da, var olan nüfusun yaşam kalitesi.... Eğitim, adalet, eşitlik, sağlık, üreme oranları, çocuk yaşta evlilik ve doğum oranları. Bu konuyla ilgili TÜİK tarafından hazırlanan bültene bu linkten ulaşabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu