YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Temmuz 2019

Naylon poşetten yayılan umut

  • Naylon poşet ve umut kelimesi ilk kez yan yana kullanılıyor belki de... Bir yasaklama ile de olsa, naylon poşet kullanımındaki çarpıcı azalma çevreyle ilgili büyük bir umut kaynağı oldu.

    Naylon poşetlerin kullanımının 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle paralı olması ve hatta bazı yerlerde –örneğin Gökçeada, Bozcaada-  tamamen yasaklanması çevre kirlenmesine karşı son yıllarda yapılan en önemli hareket olarak yorumlanıyor. Hürriyet Gazetesi’nden Sefer Levent’in hazırladığı özel dosyada paylaşılan bilgiye göre, herkesin haftada yalnızca 2 poşet daha az kullanması durumunda yıllık asgari 100 poşetin çöpe atılmayacağına dikkat çekiliyor. Sefer Levent, yazıda “Basit gibi gözükse de rakamlardaki devasalık aslında konunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Düşünün Türkiye’de her 5 kişiden 1’i plastik poşet kullanımına son verse 70 yıllık ortalama ömür sürecince 37 milyar daha az poşet tüketileceği gerçeği önümüzde duruyor.” cümleleriyle durumun önemini ve etkisini özetliyor.

    Tepki yerine minnet duymak

    Yasal değişiklikle hızlanan bu uygulama, tepki duymak yerine minnet duymamızı gerektiren bir içeriğe sahip. Giderek yaygınlaşan ve artık bilinçli her tüketicinin çantasına, cebine girmiş olan çok kullanımlı torbaların yaygınlaşması aslında toplumsal alışkanlıklarımızın değişebileceğini de gösteriyor. Kasiyerlerin sorduğu “Poşet ister misiniz?” sorusuna artık çok sayıda tüketici “Hayır, benim torbam var.” yanıtını veriyor. Bu tavır, toplumsal gelişim adına çok önemli bir atıldığını hepimize gösteriyor.

    2019 yılının ilk dört ayı verilerini ele alan Hürriyet Gazetesi yazarı, naylon poyet kullanımında %75 oranında bir azalma olduğuna dikkat çekiyor. Yasanın çeşitli suistimallerle delindiğini gösteren pek çok örnek verilmiş fakat %75 oranındaki azalma hem ülkemiz hem de gezegenimiz adına umut verici.

    Naylon poşet kullanımıyla ilgili bu gelişmeleri içtenlikle destekliyor ve çeşitli promosyon çalışmaları yaparak bez torba kullanımına destek veren üretici firmaları ve perakendecileri de kutluyoruz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu