YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Eylül 2019

Çocuklar da balık yesin!

  • WWF, Eylül ayıyla birlikte başlayan balık avı sezonuyla ilgili uyardı: Gelecek Nesillere Balık İçin Hepimize Sorumluluk Düşüyor!

    WWF, Eylül başı itibarıyla başlayan av sezonu öncesinde yaptığı açıklamada, balıkçılıkta sürdürülebilirliğin sağlanması için hepimizin sorumluluk alması gerektiğinin altını çizdi. Aşırı avlanmanın önlenmesi, uygun av araçlarının ve yöntemlerinin kullanımın sağlanması ve yasa dışı balıkçılık faaliyetlerinin önlenmesi öncelikli olarak ele alınması gereken konular arasında yer alıyor.

    WWF’nin dikkat çektiği bir başka konu, “deniz ürünlerinin sorumlu tüketimi” konusunda halkın bilgilendirilmesi ve teşvik edilmesi.  Balık stoklarının ve balıkçılıkla geçinen insanların ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması açısından bilinçli tüketim büyük önem taşıyor.

    WWF, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve binlerce yıllık balıkçılık mesleğinin gelecek nesillere aktarılması için tüm paydaşları kapsayan bir “ortak yönetim” oluşturulmasını öneriyor.

    Balıkçılık tehlike altında

    WWF’in açıklamasında, dünya genelinde balık nüfuslarının yüzde 33’ünün aşırı avlandığına, yüzde 59’unda limitlerin sonuna gelindiğine ve son 10 yıl içinde deniz balıkçılığının düşüşe geçen bir grafik izlediğine dikkat çekildi. WWF-Türkiye gidişatın böyle sürmesi halinde, iklim değişikliği, kirlilik, aşırı avcılık gibi nedenlerle deniz ekosistemlerinde devam eden bozulma da hesaba katıldığında, dünyanın benzeri görülmemiş bir balıkçılık kriziyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

    Balıkçılıkta sürdürülebilirlik, bugün avlanan balık miktarını belli bir düzeyde tutarak bir sonraki dönemde de avlanabilecek balık bulunmasını garanti altına almak ve stokları bu şekilde yönetmek anlamına geliyor. Bu bağlamda, sürdürülebilir balıkçılık yalnız ekonomik değil, ekolojik ve sosyal içeriğe de sahip bir kavram. Zira balık dünyada milyarlarca insan için yaşamsal öneme sahip bir besin kaynağı. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO, 2008) tarafından yayımlanan Balıkçılık Raporuna göre, dünyada 3 milyar insan, protein ihtiyacının en az %15’ini deniz balıklarından karşılıyor; bu veri, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanlar için bir protein kaynağı olarak balığın önemini ortaya koyuyor.

    Anımsayalım! WWF’in Deniz Ürünleri Rehberi’nden başlıklar:

    Sertifikalı ve izlenebilir deniz ürünleri satın alın.

    Balığınızı alırken sürdürülebilir yöntemlerle avlanmış balıkçılardan veya akuakültürden geldiğini gösteren etiketli ürünleri tercih edin. Etiket bulunmayan ürünler hakkında balıkçınızdan bilgi isteyin.

    Etiketleri okuyun!

    Aldığınız ürünün tam adını, nereden geldiğini, nasıl yakalandığını ve üretildiğini bilmek  hakkınız. Eğer etiketinde bu bilgiler yazmıyorsa, satıcınıza sorun. Eğer yanıt alamazsanız o ürünü satın almayın.

    Yavru balık yemeyin!

    Belli bir boydan küçük balıklar henüz olgunluğa erişmemiş ve ürememişlerdir. Balıkçınıza aldığınız balığın yetişkin olup olmadığını mutlaka sorun, siz de kontrol edin. Böylece balıkların üremesine fırsat tanımış olursunuz.

    Çeşitliliği tadın!

    Deniz ürünlerini tüketirken çeşitliliğe dikkat etmek deniz kaynaklarının üzerindeki baskının daha dengeli dağılmasını sağlar. Biyolojik çeşitlilik ekosistemleri güçlendirir. Tüketiminizi çeşitlendirmek hem eğlencelidir hem de denizlere yardım eder!

    Kaynak: WWF

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu