YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Ekim 2019

Adalarda sıfır atık dönemi

  • Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF – Türkiye), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Adalar Belediyesi işbirliğiyle ‘İstanbul’un Adaları Sıfır Atık Uygulama Bölgesi’ projesi başlatıldı. Projeyle Adalar’ın plastik atıklardan arındırılması hedefleniyor.

    Atık yönetimini iyileştirmeyi, plastik kirliliğini yok etmeyi ve sağlıklı bir deniz ekosistemi oluşturmayı amaçlayan ‘İstanbul’un Adaları Sıfır Atık Uygulama Bölgesi’ projesi, WWF - Türkiye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Adalar Belediyesi işbirliği ile hayata geçirildi. Türkiye’de bir ilk olan projeyle, Adalar’ın plastik atıklardan arındırılması, deniz hayatını ve bölgedeki yaşam kalitesini destekleyen sağlıklı bir deniz ekosistemi oluşturulması hedefleniyor. Böylece Adalar, tek kullanımlık plastik tüketiminin olmadığı, plastik atık yönetiminin çok daha etkin yapıldığı bir bölge haline getirilecek ve bu, model teşkil edecek.

    Atıklar ayrı ayrı toplanacak

    Adalar’da yapılacak çalışmaların ilk adımı, bilinçlendirici faaliyetlerle bireysel davranışların değiştirilmesi olarak planlandı. Proje kapsamında, başta öğrenci ve gençler olmak üzere, ada sakinlerine, adayı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere yönelik bilgilendirici dokümanlar hazırlanacak. Plastik tüketimine karşı festivaller düzenlenmesi, okullarda bu konuda çalışacak kulüpler kurulması ise projenin devamı için hedeflenen adımlar olarak sıralanıyor. Proje kapsamında, belirli yerlere farklı atıklar için kumbaralar yerleştirilecek. Organik ve geri dönüşebilecek atıklar ayrı ayrı toplanacak. Organik atıklar kompost, gübre haline getirilip park ve bahçelerde kullanılacak. Atıkların ev ve işyerlerinde ayrı toplanması için belediyelerce sistem kurulacak. Tek kullanımlık plastik malzemenin tüketilmemesi için çaba gösterilirken, vatandaşlarla işbirliği yapılarak bu malzemelerin kullanımının azaltılması amaçlanacak. Restoran, tekne ve otellere plastik malzeme kullanmamaları için çağrı yapılacak. Alınan sonuçlar belirli performans kriterlerine göre değerlendirilerek gerekli adımlar atılacak.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu