YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Ekim 2019

Plastik deniz kuşlarını hasta ediyor

  • Yapılan araştırmalar, küçük miktarlarda bile olsa plastik yiyen deniz kuşlarının büyük sağlık sorunları yaşadığını ortaya koyuyor

    Yalnızca birkaç parça plastik bile deniz kuşları için büyük sağlık sorunlarına yol açıyor. Bugüne dek yapılan araştırmalar, plastiklerin canlılar üzerindeki öldürücü etkisine odaklanırken, plastik tüketiminin deniz kuşlarının sağlığı üzerindeki etkilerini analiz eden yeni araştırma, plastiğin hayatta kalan canlılar üzerinde oluşturduğu ölümcül olmayan sağlık sorunlarını irdeliyor. Araştırmaya göre; plastikten etkilenen genç kuşlarda böbrek sorunları ve yüksek kolesterol görülüyor. Ayrıca kanat, kafa, gaga uzunlukları ve vücut kütlelerinde azalma gözleniyor.

    Plastik tüketiminin ölümcül olmayan etkilerini inceleyen araştırmanın başyazarı, Avustralya Tasmanya Üniversitesi, Deniz ve Antarktik Araştırmaları Enstitüsü’nden Jennifer Lavers, “Deniz kuşları, dışarıdan bakıldığında sağlıklı görünüyor olabilir; size hasta olduklarını ya da acı çektiklerini söyleyemiyorlar” diyor. Araştırma sırasında deniz kuşlarına insanlar gibi davranarak kan tahlilleri uygulandığını, bu tahliller sonucunda deniz kuşlarının genel olarak iyi durumda olmadıklarını ifade edene Lavers, sayıları, dünyadaki tüm kuş gruplarından daha hızlı azalan deniz kuşlarının hastalığına sebep olarak okyanuslardaki plastikleri gösteriyor.

    İşte araştırmanın ortaya koyduğu bazı sonuçlar:

    -       Özünde zehirli bir madde olan plastik, zamanla üzerinde biriken diğer deniz kirleticileri sebebiyle daha da zararlı hale geliyor. Plastik sindirim sistemine girdiğinde midede emilen toksinler de hayvanın kan dolaşımına giriyor.

    -       ‘Çoğu deniz kuşunun midesi plastik dolu değil; midelerinde genellikle dört ya da beş parça plastik oluyor’ diyen Lavers, kuşların hastalanması için birkaç parça plastiğin yeteceğini ifade ediyor.

    -       İncelemeye alınan kuşlar arasında, midesinde plastik bulunan yavruların daha küçük vücut kütlelerine ve daha kısa kanat, kafa ve gaga uzunluklarına sahip olduğu gözlendi.

    -       Plastik yiyen yavruların kanlarında daha az çözünmüş kalsiyum ve daha fazla ürik asit bulunuyor; bunlar kişilerde böbrek bozukluklarında rastlanan belirtiler.

    -       Tüm bu rahatsızlıklar, özellikle göç eden kuşlar için büyük problem yaratıyor.

    -       İnsanlar sadece plastik parçaları yüzünden boğulan veya mideleri plastikle dolduğu için ölen kuşlardan haberdar oluyor. Bu araştırma, onların sağlıklı gibi görünseler de hasta olabileceklerini ortaya koyuyor. 

    Kaynak: National Geographic, makale için tıklayın.

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu