YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Ekim 2019

Atık cep telefonundan hammadde kaynağına

  • Hollanda, giderek artan hammadde açığını, artık kullanılmayan ve bir kenara atılmış cep telefonlarının geri dönüştürülmesi ile karşılamaya hazırlanıyor.

    Dünya genelinde hammadde açığı büyüyor. Buna karşın, cep telefonlarının içerdikleri maddelerle bu açığın bir bölümünü karşılayabileceği iddia edildi. Cep telefonlarında bulunan altın, lityum ve kobalt gibi yaklaşık 30 farklı maddenin 6’sı nadir bulunan maddelerden oluşuyor. Araştırmacılara göre; dünyadaki antimon rezervleri 30 yıl içinde tükenecek. Yapılan araştırmalar, başta cep telefonu olmak üzere, birçok elektronik cihazda ise ciddi miktarda antimon bulunuyor. Ayrıca cep telefonlarındaki altın, lityum ve kobalt gibi maddelerin tamamen çıkarılarak yeniden kullanılmasının mümkün olabileceği belirtiliyor.

    Hollanda Bayındırlık Bakanlığı, ‘potansiyel altın madeni’ diye adlandırılan atık cep telefonlarının, boş yere çekmecelerde tutulması yerine, geri dönüştürülmesi için harekete geçti. Bakanlık, 3 milyon cep telefonunun geri dönüşüm merkezlerine bırakılması konusunda çağrı yapıldı. Hollanda, Avrupa Birliği (AB) anlaşmaları gereğince cep telefonu ve diğer elektronik eşyaların geri dönüşüm yoluyla yeniden ekonomiye kazandırılması için çalışıyor. Ülkede her yıl elektronik atıkların en az yüzde 65'inin geri dönüştürülmesi hedefleniyor. Geri dönüşüm merkezlerine yeterli oranda eski telefon ve elektronik eşya gelmediği için, bu oran şimdilik yüzde 49'da kaldı. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu