YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Ekim 2019

Otuz plastik şişeye bir bilet

  • Roma’da başlatılan uygulama ile yolcular metro istasyonlarına getirdikleri plastik şişeleri bilete dönüştürebiliyor.

    İtalya’nın başkenti Roma’da, geri dönüşümün teşvik edilmesi ve sokaklardaki çöplerin azaltılması amacıyla yeni bir proje başlatıldı. ‘Ricicli+Viaggi’ (Recycle+Travel) adı verilen projede, yolcular plastik şişeleri metro istasyonuna getirerek onları ezip sıralayan bir makineye yerleştirerek dijital kredi kazanabilecek. Roma şehrinde standart bilet ücreti olan 1.50 Euro’yu kazanmak için 30 şişe gerekiyor. Roma vatandaşlarının dönüşüm istasyonlarında oluşturdukları uzun kuyruklar, uygulamanın para biriktirme konusunda çok tatmin edici bir ödül dürtüsü yarattığını gösteriyor.

    “Plastik para birimimiz var”

    Proje, Roma’da üç istasyonda deneme amaçlı başlatıldı. 12 ay sonunda başarılı bir geri dönüşüm sonucu elde edilirse proje genişletilecek. Roma Toplu Taşıma Ağı Başkanı Paulo Simoni projeyi; “Kripto-para biriminin konuşulduğu bir dönemde plastik para birimimiz var. Esas olarak, birisinin geri dönüştürüldüğü, müşteri sadakati oluşturduğumuz ve vatandaşların erdemli davranışlarının ödüllendirildiği bir sistem” sözleriyle değerlendirdi. 

    Roma’da son yıllarda oluşan çöp yığınları şehrin en önemli sorunlarından birini oluşturuyor. Roma’da vatandaşlar ülkedeki en yüksek atık toplama ücretini ödüyor. Buna rağmen oluşan çöp yığınlarının büyük bir bölümünü plastik atıklar oluşturuyor.

    Kaynak: TreeHugger

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu