YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Aralık 2019

2019 tarihe geçiyor

  • Dünya Meteoroloji Örgütü’nün raporuna göre; 2019 yılı kaydedilen en sıcak 2’nci veya 3’üncü yıl olarak tarihe geçecek

    Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Madrid’te düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı'nda ‘2019 Küresel İklim Raporu’nu yayınladı. Raporda, iklim değişikliği ve küresel ısınma tehditlerinin ne kadar ciddi olduğunun altı bir kez daha çizildi. 2019 Küresel İklim Raporu’nda; beş yıllık (2015-2019) ve 10 yıllık (2010-2019) süreçlerdeki ortalama sıcaklıkların bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklıklar olduğu belirtildi. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün İklim Durumu açıklamasına göre; 2019 yılında (Ocak-Ekim) küresel ortalama sıcaklık, sanayi öncesi dönemin yaklaşık 1.1 derece üstünde gerçekleşti. 

    Gezegenin her yanında alarm var

    2019 Küresel İklim Raporu’na göre; ısıyı ve karbondioksiti emerek tampon görevi gören deniz ve okyanuslar da küresel ısınmadan etkileniyor. Okyanusların sıcaklığı rekor seviyelere ulaştı. Endüstriyel dönemin başlangıcından bu yana deniz suyundaki asit oranı yüzde 26 arttı. Bu durum, deniz ekosistemini bozuyor. Antarktika buz örtüsünde 2019 yılının bazı aylarında çok büyük erimeler gerçekleşti. Eylül 2019’da Kuzey Kutup Denizi buz örtüsündeki erime uyduyla ölçülen ikinci en büyük erime oldu. Atmosferik karbondioksit konsantrasyonları 2018’de 407.8 ppm’e çıkarak rekor kırdı ve 2019 yılında da artmaya devam etti. Karbondioksit, atmosferde yüzyıllarca, denizlerde ise daha da uzun süre kalarak iklim değişikliğini kilitliyor.

    Günlük yaşam değişecek

    Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, raporla ilgili yaptığı açıklamada; “Günlük yaşamda iklim değişikliğinin etkileri aşırı ve ‘anormal’ hava olayları olarak karşımıza çıkıyor. Eskiden 'yüzyılda bir kez' yaşanan sıcak hava dalgaları ve sel olayları daha düzenli olarak meydana geliyor" ifadelerini kullandı. Rapor, küresel ısınmanın sebep olabileceği sosyo-ekonomik etkilerle ilgili analizler de içeriyor. Rapora göre; tarım ve havyancılık büyük oranda etkilenirken, dünya genelinde milyonlarca kişi iklim bağlantılı sebeplerden yer değiştirmek zorunda kalabilir.

    Kaynak: EuroNews

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu