YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Aralık 2019

Okyanuslar oksijen kaybediyor

  • Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (UICN) tarafından yayınlanan rapor, küresel ısınmanın okyanuslardaki oksijen seviyesini büyük ölçüde azalttığını gösteriyor.

    İspanya'nın başkenti Madrid'de Birleşmiş Milletler İklim Konferansı COP25 devam ederken, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (UICN) tarafından yayınlanan rapor, küresel ısınmanın okyanus yaşamını da riske attığını ve okyanuslardaki oksijen seviyesinin büyük ölçüde düştüğünü gözler önüne serdi. Bu durum, okyanus canlılarının yaşamı ve ekosistem için büyük bir tehdit oluşturuyor.

    Oksijen seviyesi alarm veriyor

    UICN'nin verilerine göre; 1960’lı yıllarda okyanuslarda oksijenin az olduğu nokta sayısı 45 iken, günümüzde bu sayının 700'e ulaştığı ortaya çıktı. Raporda, oksijen yokluğu anlamına gelen anoksi durumundaki noktaların ise aynı zaman diliminde dört katına çıktığı belirtildi. Genel olarak okyanuslardaki oksijen seviyesi 1960 ile 2010 yılları arasında yüzde 2 azaldı. UICN Başkanı Grethel Aguilar, raporun iklim krizinin okyanuslara karşı oluşturduğu tehdidin daha iyi anlaşılmasını sağladığını belirterek şunları söyledi: "Isınan okyanus oksijen kaybettikçe, su altı yaşamının düzeni de altüst oluyor.”

    Besin zincirleri tehlike altında

    UICN'nin raporu, okyanuslardaki bu değişimin; bütün deniz canlılarını tehdit altında bıraktığını, yüksek seviyede oksijene ihtiyaç duyan merlin, ton ve köpekbalığı gibi türlerin ise değişimden en çok etkilenenler olduğunu gösteriyor. Okyanus dengesinin bozulması besin zincirlerinin geleceğini de risk altında bırakıyor. Bu risk, balıkçılık yapan sahil toplumlarının geleceğini büyük ölçüde değiştirebilir.

    Küresel ısınma oksijen düzeyini nasıl düşürüyor?

    İklim değişikliğine sebep olan sera etkisi gezegenin ısınmasına yol açıyor. Bu ısının büyük bölümü okyanuslar tarafından emiliyor, ancak sıcak sularda oksijen seviyesi düşüyor.

    Bilim insanlarına göre: 2100 yılına kadar doğanın sera gazlarını hapsetme konusunda yetersiz kalması sebebiyle okyanuslardaki oksijen miktarında yüzde 3 ila 4'lük bir azalma meydana gelebilir.

    Oksijen azalmasının ise biyoçeşitliliğin en yüksek olduğu okyanus yüzeyinden 1000 metre derine kadar inen bölümlerde hissedilmesi bekleniyor.

     

    Kaynak: EuroNews

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu