YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mart 2020

Geri dönüşüm kahramanlarına çağrı

  • 18 Mart tüm dünyada Küresel Geri Dönüşüm Günü olarak kutlanmaya başlandı. Küresel Geri Dönüşüm Günü'nü geçen yıl ülkemizde gündeme ilk kez taşıyan Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği, geri dönüşüm konusunda üzerimize düşen 4 ödevi açıkladı.

    Dünyanın geleceğini kurtaracak yedinci kaynak olarak kabul edilen geri dönüştürülebilirlere dikkat çekmek için, her yıl 18 Mart ‘Küresel Geri Dönüşüm Günü’ olarak kutlanıyor. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği, 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm günü kapsamında, geri dönüşüm konusunda üzerimize düşen 4 ödevi açıkladı ve geri dönüşüm faaliyetleri için çağrıda bulundu.

    Atık değil hammadde

    Su, hava, kömür, petrol, doğal gaz ve mineraller başta olmak üzere birincil kaynakların korunması ve sürdürülebilir bir dünya hedefi için en büyük desteği sunan geri dönüştürülebilirler arasında; yaşamımızda her yerde olan kâğıt, ahşap, cam, metal, plastik, yağ, lastik, akü, otomobil ve elektrikli-elektronik eşyalar yer alıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, geri dönüştürülebilirleri atık değil, ham madde gücü olarak görmek gerektiğini belirterek, “Geri dönüştürülebilir atıklar, kökeni neresi olursa olsun ülkemizde tüketildikten sonra ülkemize kalan yerli ve milli ham maddeler” dedi.

    Başarılı çalışmalara sertifika

    Filiz Karaosmanoğlu, SÜT-D'nin sürdürülebilirlik yönetimi konusunda bilinç ve farkındalık oluşturma hedefiyle 2015 yılından bu yana ‘Elektrikli ve Elektronik Atık  (E-atık) Kahramanı ve Düşük Karbon Kahramanı’ ödüllerini sürdürdüğünü hatırlattı. Bu yıl Küresel Geri Dönüşüm Günü’nün ana temasının da ’geri dönüşüm kahramanları’ olduğunu deli getiren Karaosmanoğlu, çocuklar, gençler, kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve kentlere çağrıda bulundu. Karaosmanoğlu, “Geri dönüşümle ilgili hayata geçirdiğiniz çalışmaları özetleyip www.sut-d.org/iletisim adresinden bizimle paylaşın. SÜT-D olarak ‘Geri Dönüşüm Kahramanları’nı ilan edeceğiz ve başarılı çalışmalara sertifika vereceğiz” şeklinde konuştu.

    İşte kolaylıkla yapılabilecek 4 ödev

    Geri dönüşümün dünyanın geleceği için toplu bir dayanışma yolu olduğuna vurgu yapan Filiz Karaosmanoğlu, “Geri dönüşüm evde başlar” diyerek, dönüşüm kahramanı olmak isteyenler için kolaylıkla yapabilecekleri 4 ödevi açıkladı:

    1.     Size en yakın geri dönüşüm kutusunun nerede olduğunu keşfedin. Mahallenizde yoksa bile yakınınızdaki alışveriş merkezi, okul, hastane gibi merkezlerde mutlaka bir geri dönüşüm kutusu vardır. İşe, bunu tespit ederek başlayın.

    2.     Ürün kullanımında israf ilkesine dikkat edin. İhtiyacınız yoksa almayın, tüketiminizi azaltın, az atık hedefiyle yaşayın ve geri dönüştürülebilir malzemeleri öncelikle, mümkün olduğunca yeniden kullanın.

    3.   Geri dönüşümü günlük yaşamın keyifli bir parçası haline dönüştürün. Ailenizle birlikte geri dönüşüm sürecini kolaylaştırır ve eğlenceli bir etkinlik haline getirirseniz çok daha başarılı olursunuz. Evinizdeki geri dönüşüm kutularını çöp kutunuzun yakınlarına yerleştirin. Çocuklarınızın atıkları tanımalarına ve ayırmalarına yardımcı olmak için her bir atık için bölmelerine uygun renk ve görseller ekleyin.

    4.     Eğer bunları yapıyorsanız, siz de bir geri dönüşüm kahramanısınız demektir. Bu güzel davranışlarınızı, başkalarına örnek olması için sosyal medyadan paylaşın. Ve hatta nasıl başardığınızı herkese anlatın, belki bir başkasına ilham olursunuz.

    Siz de bir kahraman gibi hissediyorsanız www.sut-d.org/iletisim adresine tıklayarak faaliyetlerinizi paylaşın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu