YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Mart 2020

Corona karbon salımını azalttı

  • Covid-19, başta Çin olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde etkisini gösterdi. İnsan sağlığı konusunda sert sonuçları olan pandemi, azalan trafik ve endüstriyel faaliyetler dolayısıyla gezegene nefes aldıran bir etkiyi de beraberinde getirdi.

    Dünyanın zor bir dönemden geçmesine sebep olan Covid-19 pandemisi (corona virüs), ana vatanı kabul edilen Çin ve hemen ardından İtalya’da karbon salımını büyük ölçüde azalttı. NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı), Mart başında yayınladığı Çin analizlerinde, Covid-19 nedeniyle durdurulan faaliyetlere dayalı olarak hava kirliliğinin büyük ölçüde azaldığını açıklamıştı. Çin’in virüsle mücadele için aldığı önlemler ekonomik yavaşlamayı, beraberinde de karbon salımında azalmayı getirdi.

    Virüs mü hava kirliliği mi?

    Uzmanlar, karantina uygulamaları öncesi ve sonrasında nitrojen dioksit seviyelerindeki düşüşün son derece net gözlemlendiğini ifade ediyor. Enerji santralları ve fabrikalardan çıkan zehirli nitrojen gazının insan sağlığı üzerinde büyük yıkıcı etkileri bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre; nitrojen dioksitin, solunum yolu enfeksiyonları ile akciğer rahatsızlıklarının yanı sıra bronşit ve astım belirtilerini artırdığına ilişkin çok sayıda kanıt bulunuyor. Karantina hali, ekonomik durgunluğa sebep olurken, hava kirliliği nedeniyle oluşması beklenen çok miktarda ölümün ise önüne geçiyor.

    İtalya da nefes aldı

    Covid-19 sebebiyle büyük bir krizin içinde olan İtalya’da da Çin’dekine benzer bir tablo gözleniyor. Uydu görüntüleri, İtalya’nın kuzey bölgelerinde, durma noktasına gelen trafik ve endüstriyel faaliyetler nedeniyle hava kirliğinin gözle görünür oranda azaldığını gösteriyor. Ayrıca uzmanlar, kirli hava solumanın virüsün etkilerini artırdığı görüşünde birleşiyor. Dolayısıyla virüs krizi sonrasında hava kirliliğinin azaltılması yönündeki çalışmaların hız kesmeden devam etmesi gerekiyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu