YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Mart 2020

Orman denince akla gelen 10 mucize

  • Her yıl 21-26 Mart tarihleri arasında Orman Haftası kutlanıyor. Bu önemli hafta, ormanın insan için ne anlama geldiğini bir kez daha anımsamamız için bir fırsat olabilir.

    Çocukluğumuzdan beri hepimiz, ormanların gezegenlerin akciğeri olduğunu bilerek büyüdük. İnsanın yaşaması için gerekli oksijeni üreten ormanlar, herkesin malumu bu bilgiye rağmen tüm dünyada yok oluyor. Şimdi ormanların insan hayatındaki önemini, tüm yönleriyle biz kez daha ortaya koyalım ve bütün güzellikleriyle dünyayı süsleyen ormanların sağlıklı bir nefesin tek kaynağı olduğunu anımsayalım.

     

    1.     Oksijenin kaynağı: Ormanlardaki tek bir olgun ağacın bile, iki ila on kişilik bir oksijen üretme kapasitesine sahip olduğu biliniyor. Dünyanın ihtiyacı olan kaliteli havanın kaynağı ormanlar. Okyanuslarda yer alan fitoplanktonlar (deniz otu) ve ormanlar nefes almak için ihtiyacımız olan iki kaynak.

    2.     Canlıların yaşam alanı: Dünyada bilinen türlerin neredeyse yarısı ve topraktaki biyolojik çeşitliliğin yüzde 80'i ormanlarda yaşıyor. Biyoçeşitlilik ve ekosistem dengesi insanın geleceği için tartışmasız bir öneme sahip. Ormanlarda yaşayanlar sadece bitki ve hayvanlar değil. Hayatta kalmaları sadece ormanların varlığına bağlı ve ormanlarda yaşayan milyonlarca insan var.

    3.     Dünyanın ısı dengesi: Bölgesel sıcaklıkları düzenlemek ormanların görevi. Ormanlar, atmosferde küresel ısınmayı sağlayan karbondioksiti emer ve sadece bunu yaparak bile büyük bir ısı dengesi oluştururlar. Kentsel alanlardaki ormana göre daha küçük olan ağaçlıkların bile günlük hayatımızda kritik önemi var. Kentlerdeki ağaçlar, binaların serin kalmasını sağlıyor.

    4.     Yağmurun kaynağı: Ormanlar, yağışların oluşması için gerekli atmosfer koşullarını yaratıyor. Büyük ormanların bölgesel hava koşullarına etkisi de büyük.

    5.     Sele karşı orman: Kökleriyle toprağı tutan ağaçlar ve dev ormanlar, şiddetli yağmurlarda doğal baraj görevi görür, akışı yavaşlatır ve toprak kaybını önlerler.

    6.     Yeraltı su kaynaklarını beslerler: Yağışlarla gelen su, ormanlar sayesinde yüzeyde yuvarlanmak ve buharlaşmak yerine, köklere ve su damarlarına ulaşır. İçtiğimiz temiz suyun kaynağı da ormanlar.

    7.     Rüzgârkıran görevi: Nasıl ki dalgakıranlar büyük dalgaların kıyıya ulaşmasını engellerse, ormanlar da büyük boyutlu rüzgâr etkisini yavaşlatırlar. Rüzgâr dengesinin; hayatın devamlılığı için gerekli tozlaşmayı sağlayan arılar, böcekler ve kuşlar için anlamı büyük. Ve bu anlamda ormanlar, tarım faaliyetlerinin de kalbi.

    8.     Gürültüyü emerler: İnsanın yarattığı ses ormanlarda kaybolur ve ağaçlar doğal bir gürültü bariyeri gibi çalışır.

    9.     Besin kaynağı: Ağaçlardan elde edilen besin, dünyada yaşayan milyonlarca insan için hayati anlam taşır. Fakat ormanın besin zincirine katkısı sadece meyveler ve tohumlar değil, içinde yaşattığı balıklar, mantarlar, besin kaynağı olarak önem taşıyan hayvanlar…

    10. Sağlık için orman: İlaç sektörünün ve dolayısıyla insan türünün ihtiyacı olan

    birçok madde ormanlardan elde ediliyor. Birçok bitki iyileşmemiz için gerekli içeriklere sahip. Bunun ötesinde, stresi önleme, tansiyonu düzenleme ve bağışıklık sistemini güçlendirme için düzenli yapılan orman yürüyüşlerinin büyük önemi var.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu