YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Mart 2020

Sıfır atık çabaları boşa gitmesin!

  • Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını tek kullanımlık plastik malzemelere olan talebi artırdı. Sıfır atık konusunda büyük ilerlemeler kaydedilmişken, virüsün etkisiyle yedinci kıtanın (Büyük Pasifik çöp alanı) daha da büyümesine katkıda bulunmayalım.

    Koronavirüs tehlikesi devam ederken, genellikle hastane, fastfood mekânları, piknik yerleri ve seyahatlerde tercih edilen tek kullanımlık plastik ürünler, hayatın neredeyse her alanında rağbet görmeye başladı. Virüsten korunmanın yollarından biri olarak görülen tek kullanımlık plastiklerin kullanımındaki bu artış, uzun zamandır üzerinde çalışılan farkındalık ve kullanım azaltma eğilimlerini tersine çevirdi. Dünyanın dört bir yanındaki çevreciler, bu tersine eğilimin dünyanın geleceği için büyük bir kayıp olacağını savunuyor ve insanları tek kullanımlık plastikler konusunda uyarıyorlar.

    Atık yönetimi doğru yapılmalı

    Koronavirüs nedeniyle, daha önce tek kullanımlık plastik yasağı getiren pek çok kurumda, korunma amaçlı plastik kullanımı yeniden başladı. Bu eğilimin, virüsün küresel etkileri azalmadan kaybolacağı düşünülmüyor. Fakat kullanılan plastiklerin geri dönüşüm çalışmalarına ortak olarak, zararı çevre için en aza indirmek mümkün. Bugün insanlar tarafından hızla tüketilmeye başlanan tek kullanımlık plastik atıkları, yarın koronavirüs kadar tehlike doğuracak sonuçlara gebe olabilir. Atık yönetimini doğru yapmak, hem işyerlerinde hem de evlerde plastiği ayrıştırmak ve geri dönüşüm yolunu kısaltmak, artık daha da önemli bir görev.

    Uzun vadeli etkileri unutmayalım

    Bilim insanları, plastiğin küresel ısınma sürecini artıran bir etkisi olduğunu yıllardır anlatıyor. Plastiğin çözünmesi sırasında ortaya çıkan metan ve etilen gibi sera gazları, küresel ısınmanın baş aktörlerinden ikisi olarak kabul ediliyor. Küresel ısınma ile gelmesi beklenen aşırı yüksek hava sıcaklıkları, özellikle yaşlılar arasında kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıklarından kaynaklanan ölümlere doğrudan katkıda bulunuyor. Yüksek sıcaklıklar; vektör, gıda ve su kaynaklı bulaşıcı hastalıkların dağılımını değiştirecek ve yükünü artıracak. İklim değişikliği, vektör kaynaklı önemli hastalıkların bulaşma dönemlerini uzatabilir ve coğrafi aralıklarını değiştirebilir. Kısaca, şu anda hepimizin savaş halinde olduğu pandemi, plastik kullanımında gerekli önlemler alınmadığı takdirde gelecekte de karşımıza çıkabilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu