YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 26 Mart 2020

Cam üretiminde karbon salımı yarıya inecek

  • Avrupa cam ambalaj üreticileri, yüksek oranlı geri dönüştürülmüş cam kullanımını mümkün kılan hibrit fırın ile, karbondioksit salımını yüzde 50 azaltmayı hedefliyor

    Avrupa cam ambalaj üreticileri, yüzde 80 yeşil enerjiyle çalışan ilk hibrit elektrikli büyük ölçekli cam ergitme fırınını inşa etmek üzere bir araya geliyor. Türkiye’den de bir firmanın yer aldığı 20 cam ambalaj üreticisi, tarihte ilk defa bir araya gelerek bu proje için kaynaklarını seferber ettiklerini duyurdu. Avrupa Birliği Cam Ambalaj Üreticileri Derneği’nin (FEVE) öncülüğünde tasarlanan ‘Geleceğin Fırını’, cam ambalaj endüstrisinin karbonsuzlaştırması yolculuğunda önemli bir kilometre taşı görevi üstlenecek. Mevcut fosil yakıtlı enerji kaynaklarının yerini alacak fırın, cam üretiminde toplam karbondioksit emisyonunu yüzde 50 azaltacak.

    Hibrit fırın projesi neden önemli?

    Günümüzde, cam ambalaj endüstrisinde ana enerji kaynağı olarak elektriğin kullanımı, geri dönüştürülmüş cam kullanılmayan, küçük ölçekli fırınlarla sınırlı. Geri kalan büyük üreticiler doğalgaz yani fosil yakıtlara bağımlı. Bu teknoloji, elektrikli fırınlarla mümkün olmayan yüksek oranlı geri dönüştürülmüş cam kullanımını mümkün kılacak. Doğalgazın yüzde 80’ini yeşil enerji ile değiştirecek bu teknoloji, fırın emisyonunu yüzde 60 ve bir cam ambalaj fabrikasının toplam karbondioksit emisyonunu yaklaşık yüzde 50 azaltmaya yardımcı olacak. Hibrit teknolojisinin esnekliği sayesinde, elektrik enerjisinde bir sorun yaşanırsa, diğer enerji kaynaklarına geçiş yapılabilecek. Bu şekilde üretimde hiçbir aksaklık yaşanmaması hedefleniyor.



    Kaynak: İklimHaber

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu