YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Nisan 2020

Yeşil enerjiye yeşil ışık

  • Koronavirüs pandemisi nedeniyle alınan önlemler sonucu, daha önce yüksek hava kirliliği yaşanan bölgelerde gözlenen düşüş oranları, bu sürecin; yenilenebilir kaynaklara dönüş hızını artırmak için bir fırsat olduğunu düşündürüyor.

    Tüm dünya koronavirüsle mücadele ederken, birbiri ardına gelen raporlar, büyük şehirlerde hava kirliliğinin yüksek oranda azaldığına işaret ediyor. Hafifleyen trafik, endüstriyel faaliyetlerin durması veya en aza indirilmesinin atmosferin temizlenmesi gibi olumlu bir sonucu da var. Salgın, milyonlarca insanın uzaktan çalışma düzenine geçmesini sağladı ve elektrik tüketiminin önemli bir kısmını oluşturan ofis, fabrika ve işyerlerinde elektrik kullanımı durdu. Tüketimin azalmasının, yenilenebilir enerji sektörünün bir değişim yaşamasına sebep olabileceği belirtiliyor.

     

    Enerji kullanımı yüzde 10 azaldı

    Araştırmalar; 2020’de endüstriyel elektrik kullanımının azalmasıyla oluşan zorunlu tasarrufun, tüm Şili’de kullanılan yıllık enerji miktarına eşit olduğunu ortaya koyuyor. Avrupa'da da enerji tüketiminin azaldığı görüldü. İspanya, İtalya ve İngiltere'de sosyal mesafe önlemleri kapsamında bar, restoran, iş yeri ve fabrikaların kapatılmasıyla enerji kullanımı ortalama yüzde 10 düşüş yaşadı.

     

    Kömür en pahalı yakıt oldu

    Bloomberg Green'e göre; genellikle en ucuz seçenek olarak değerlendirilen kömür, şimdi ucuz alternatif kaynaklar ve doğalgaz karşısında dünyanın en pahalı yakıtı haline geldi. Fosil yakıt bazlı elektrik kaynakları, enerji gereksinimlerindeki azalmalardan hatrı sayılır derecede etkilendi.

     

    Yeşil enerjiye geçiş için fırsat

    Uzmanlar, koronavirüs pandemisi döneminin, yenilenebilir enerji kaynaklarını daha güçlü bir seçenek haline getireceğini düşünüyor, İngiltere'de 5 Mart'ta üretilen elektriğin yaklaşık yüzde 40'ı rüzgar santrallerinden geldi. Beşte biri ise güneş enerjisiyle sağlandı. National Grid ESO'nun karbon yoğunluğu izleme aygıtına göre bu, alışılmadık ölçüde güneşli bir gün yaşanmasından kaynaklandı. Bu durum, yenilenebilir kaynakların ülkenin azalan ihtiyacını karşılamak için fazlasıyla yeterli enerji üretebildiği anlamına geliyor. Bulgular, daha güvenilir ve genellikle ihmal edilen enerji kaynaklarının önemine dikkat çekiyor. Enerji arzında yaşanan dalgalanmaların, insanların hayatını ve istihdamı tehlikeye sokabileceği özellikle şu anki Covid-19 salgını gibi istisnai durumlarda, sürekli bir enerji kaynağından emin olmak, çok daha önemli görülüyor.

     

    Kaynak: EuroNews

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu