YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Nisan 2020

En büyük ozon deliği kapandı

  • Arktik’in üzerindeki ozon tabakasında bulunan en büyük delik kapandı. Uzmanlar, bu gelişmenin koronavirüsle ilgisi olmadığını açıkladı. Deliğin kapanmasındaki ana etken stratosferdeki ısınma…

    Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi, Arktik’te geçen ay gözlemlenen büyük ozon deliğinin tamamen kapandığını açıkladı. Bilim insanları bu olayın koronavirüsle ilgisi bulunmadığını belirtiyor.

     

    Dünya rahat bir nefes aldı

    Ozon tabakasındaki delik endüstriyel gelişimin hızından dolayı devasa boyutlara ulaşmış ve uzmanlar bu deliğin Güney Yarımküre’ye kadar genişleyebileceğinden endişe etmişti. Mart 2020’de ozon tabakasında yine beklenmedik bir delik oluşmuştu. Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi 24 Nisan’da yaptığı açıklamada; Arktik üzerinde oluşan ozon tabakasındaki en büyük deliğin kapandığını bildirdi. Bu gelişme, korkulan birçok olayın önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıyor.

     

    Pandemi ile ilgisi yok

    Koronavirüs salgını sırasında alınan önlemler, atmosfere yayılan sera gazında önemli bir düşüş yaşanmasını sağlamıştı. Ozon tabakasındaki en büyük deliğin kapandığı haberi, bazı çevrelerce bu düşüşe bağlandı. Bilim insanları ise deliğin kapanmasında koronavirüsün bir etkisi olmadığı görüşünde birleşiyor. Deliğin kapanmasındaki ana etkenin stratosferdeki ısınma olduğuna işaret ediliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu