YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Mayıs 2020

135 milyon kişi gıda güvensizliği yaşıyor

  • Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Gıda Programı tarafından oluşturulan Küresel Gıda Krizi 2020 Raporu, 55 ülke ve bölgede 135 milyon kişinin akut gıda güvensizliği yaşadığını ortaya koydu.

    Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Roma merkezli kuruluşları BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile BM Dünya GIDA Programı (WFP) tarafından oluşturulan 16 üyeli Gıda Krizine Karşı Küresel Ağ, yıllık raporunu açıkladı. ‘2020 Küresel Gıda Krizi’ başlığıyla yayımlanan rapora göre; dünya genelinde incelenen 55 ülke ve bölgede, 2019 sonu itibarıyla 135 milyon kişi akut gıda güvensizliği yaşıyor.

    Afrika yine ilk sırada

    Afrika, 73 milyonla bu alanda ilk sırada yer alırken, onu 43 milyonla Orta Doğu ve Asya bölgesi, 18.5 milyonla Latin Amerika ve Karayipler bölgesi, yarım milyonla da Avrupa izledi. Buna göre; 22 ülkedeki 77 milyon kişi çatışma ve emniyetsiz koşullar, 25 ülkedeki 34 milyon kişi aşırı hava olayları ve 8 ülkedeki 24 milyon kişi de ekonomik şoklardan ötürü akut gıda kriziyle karşı karşıya. Gıda krizi yaşanan 55 ülke ve bölgede, 5 yaş altında 17 milyon çocuk yetersiz besleniyor. 75 milyon çocuğun boyu da normalin altında.

    Gıda krizinde en kötü ülke Yemen

    Raporda, gıda krizi içindeki en kötü 10 ülke; 15.9 milyon kişinin gıda krizi içinde olduğu Yemen, 15.6 milyon kişiyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 11.3 milyonla Afganistan, 9.3 milyonla Venezuela, 8 milyonla Etiyopya, 7 milyonla Güney Sudan, 6.6 milyonla Suriye, 5.9 milyonla Sudan, 5 milyonla Nijerya (Kuzey bölgesi), 3.7 milyonla Haiti olarak sıralandı.

    Raporda; çatışma, makroekonomik kriz, ani iklim değişimleri ve çöl çekirgeleri gibi etkenlerin tarıma verdiği zarar nedeniyle Yemen'in gıda krizini en kötü geçiren ülke olarak kalmaya devam edeceği ortaya kondu.

    Salgın gıda tedarik zincirini bozuyor

    Gıda güvenliğine etkilerini hissettirmeye başladığı belirtilen koronavirüs salgınının, sağlık sistemlerine aşırı yük getirmesinin muhtemel olduğu kaydedilen raporda şöyle denildi: "Salgın, özellikle tarım ve tarım dışı sektörlerde çalışan en kırılgan grupların geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini harap edebilir. Küresel durgunluk, gıda tedarik zincirinin büyük ölçüde bozulmasına yol açacaktır."

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu