YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Temmuz 2020

Tek kullanımlı plastik çare değil

  • Koronavirüsle mücadele dönemi, tek kullanımlık plastik ürünlere olan talebi büyük ölçüde artırdı. Plastikle mücadelede elde edilen başarıyı tamamen ortadan kaldıracak bu eğilim, ekolojik dengenin bozulmasına, dünyanın çok daha büyük boyutlu tehlikelerle karşı karşıya kalmasına sebep olacak.

    Greenpeace’in yayınladığı bilgi notuna göre; 19 ülkeden yaklaşık 130 bilim insanı, akademisyen ve doktor, temel hijyen kurallarına uyulduğu sürece perakendeci ve tüketicilerin yeniden kullanılabilir sistemlerin güvenle değerlendirilebileceğine dair bir açıklamaya imza attı. (Açıklamayı bu linkte bulacaksınız) Plastikten Kurtul Hareketi’nin üyeleri, Greenpeace ABD ve UPSTREAM’in (Petrol endüstrisi) çağrısına katılan uzmanlar, su ve sabun gibi evde kullanılan temizlik ürünlerinin, yeniden kullanılabilir fincan ve tabak ile kaplar gibi sert yüzeylerde etkili olduğuna dikkat çekti.


    Plastik malzeme ile önlem alınmaz

    Plastik, sağlık hizmeti uygulamalarında zaruri. Ayrıca koronavirüse karşı çalışanları korumak için kişisel koruma ekipmanlarında plastiğin kullanılmasının birçok nedeni var. Ama kişisel koruma ekipmanı ile gıda ve diğer ürünlerin ambalajlanması arasında büyük bir fark var. Greenpeace bilgi notunda, plastik malzeme kullanılarak önlem alınmasının son derece yanlış olduğu, bilimsel çalışmalar ışığında ifade ediliyor.


    Doğası gereği hijyenik değil.

    Medikal malzemelerden bahsetmiyorsanız, plastikler doğası gereği hijyenik değil. Hastalığa yol açan bakteri ve virüsler her yere nüfuz edebilmek için pusuda bekliyor. Plastiğin içindeki üründe de olabilir, kendisinde de. Plastiğin sihirli bir özelliği yok. New England Medical Journal’ın çalışmasına göre; koronavirüs, plastik yüzeylerde 2-3 gün, kartonlarda ise 24 saat kalabiliyor. Sağlık uzmanları, sebze, meyve ya da diğer plastiğe sarılmış ürünlerin kullanılmadan önce iyice yıkanmasının sorunu çözeceğini ifade ediyorlar.

    Virüsü gıda ya da paketten kapma ihtimali çok düşük

    Koronavirüs daha çok insandan insana temasla geçiyor. ABD’deki Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi, koronavirüsü gıdadan ya da ambalajdan kapmanın çok düşük bir ihtimal olduğunu söylüyor. (Link için tıklayın) Bakkal ve süpermarketler, ürünlere temas ettiklerinde çok sıkı hijyen kurallarına uymalı. Ürünleri düzgünce yıkamak ve/veya pişirmek ise onları güvenli hale getirmek için yeterli. Dünyada karantina başlamadan hemen önce, bazı kafe ve kafe zincirleri yeniden kullanılabilir bardakları, kendi çalışanlarını korumak için kabul etmemeye başladı. Ama dünyanın her yerinden sağlık uzmanlarının imzaladığı açıklamada da söylendiği gibi, yeniden kullanılabilir malzemelerin sıcak su ve sabunla ya da en ideali bulaşık makinesinde güzelce yıkanması, herhangi bir virüsü ortadan kaldırmak ve korunmak için yeterli. (Bilgi için tıklayın)


    Kaynak: Greenpeace Türkiye


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu