YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Temmuz 2020

‘15 dakikalık şehir’ konsepti ekolojik dönüşümü hızlandırır

  • Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun seçim kampanyasında vadettiği ‘15 dakikalık şehir’ konsepti, insanların gitmeleri gereken yere 15 dakikada ulaşabilmelerini hedefliyor. Hidalgo’nun danışmanı ve fikrin sahibi Carlos Moreno’ya göre konsept ekolojik dönüşümü hızlandıracak bir formül .

    Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun seçim kampanyası sırasında dile getirdiği ‘15 dakikalık şehir’ konsepti, insanların gitmeleri gereken yerlere 15 dakikada ulaşabilmelerini hedefliyor. Çocukların okula, insanların işlerine, markete, parka veya bir hastaneye 15 dakikada varabilecek olması, çevresel sorunların çözümünde de devrim yaratacak bir uygulama olarak görülüyor.

    Ekolojik dönüşüm için 15 dakika

    Paris 1 Üniversitesi (Pantheon-Sorbonne Üniversitesi) akıllı şehir profesörlerinden, Hidalgo’nun danışmanı ve fikrin sahibi olan Carlos Moreno’ya göre, ‘15 dakikalık şehir’ konsepti ekolojik dönüşümü hızlandıracak bir formül niteliği taşıyor. Paris’in içinde bulunduğu çevresel kirliliğe çözüm olarak ortaya konan projede, insanların yürümesi ve bisiklet kullanımının artması da destekleniyor. Yapı.com.tr’nin haberine göre; şehrin geneline bakıldığında Paris, yürüyerek gezilebilecek bir şehir ve eklenen yeni şeritlerle bisiklet kullananların sayısında bir önceki yıla oranla yüzde 54 artış var. Eskiyen mevcut tren sisteminde sıklıkla gecikmeler yaşanıyor ve araç kullanımı hâlâ çoğunlukta. Şehir nüfusunun yarısından fazlası işlerine 45 dakikalık mesafede çalışıyor ve geri kalan için durum daha da kötü. Şehirde, bir günün ‘araçsız gün’ ilan edilmesine öncülük eden sivil toplum örgütü Paris Sans Voiture üyesi Delphine Grinberg, yeni vizyon ile ilgili düşüncelerini şöyle açıklıyor: “Çeyrek saatlik şehir, çoğu Parisli'nin iki ciddi problemini azaltacaktır; çoğunlukla araç trafiğinden oluşan, yılda 3000 insanı öldüren hava kirliliği ve ulaşımda kaybedilen saatler…”

    Dünyanın farklı şehirlerinde de çalışmalar yapılıyor

    Prof. Moreno, ‘15 dakikalık şehir’ vizyonu ile ilgili olarak Fransa, Tunus ve Latin Amerika şehirlerinden heyetlerle de çalışmalar yürütüyor. Bu yaklaşım sadece insanların şehir içinde ulaşımına odaklanmıyor aynı zamanda gitmek zorunda oldukları yerlere yakın yaşamalarına da yoğunlaşıyor. ‘15 dakikalık şehir’ vizyonu, alternatif çözüm önerilerini de beraberinde getiriyor.

    Alternatif çözüm önerileri de var

    · İnsanların evlerine daha yakın çalışabilmesi için ihtiyacı olan mahallelere ofisler açmak. İnsanların bir bölümünün mahalle ortak çalışma merkezlerinde çalışabilmesini sağlamak,

    · Evden çalışmanın desteklenmesi,

    · Kütüphaneler, stadyumlar vb. binaların çalışma saatleri dışında kullanılabilmesi,

    · Gece kulüplerinin öğleden sonra spor salonu olması.

    Komşuluk sistemi canlandırılmalı

    Anne Hidalgo, şehrin daha fazla yeşillendirilmesine yönelik çalışmaları da hızlandırmayı amaçlıyor.Bunun için, okul bahçelerine yeşillikler ekleniyor. Başkan, bu yeni parkları hafta sonları dinlenme alanı olarak mahalle sakinlerine açmak istiyor. Yeni iki büyük park, kent ormanları, kamusal alanlarda ve eski otopark alanlarına ağaç ekilmesi de yapılacaklar listesinde. Kentsel tarım için yapılacak yeni bahçelerle mahallelerin yiyecekleri yerel olarak sağlanabilecek. Okulların çevresindeki araç trafiği, öğrencilerin giriş ve çıkışlarında, güvenli şekilde yürüyüp bisiklete binmeleri için yasaklanacak. Komşuların buluşup, hizmetleri paylaşabileceği kiosklarla yerel işletmelerin çeşitliliği teşvik edilecek. Bu uygulamalarla, insanların tekrar mahallelerine bağlanması hedefleniyor.



    Kaynak: Yapi.com.tr

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu