YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Temmuz 2020

‘2030’a kadar sıfır açlık’ hedefi hayal mi?

  • ‘Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu Raporu’, dünyanın; açlığı, gıda güvensizliğini ve tüm şekilleriyle yetersiz beslenmeyi sona erdirme sözü vermesinin üzerinden beş yıl geçmesine rağmen, bu amaca 2030’a kadar erişmenin uzak olduğunu ortaya koydu.

    Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) ortak çalışması olan ‘Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu’ raporu açıklandı. Raporda, son beş yıl içinde on milyonlarca insanın kronik olarak yetersiz beslenen grubun içinde yer almaya başladığı ifade edildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres raporla ilgili yaptığı açıklamada, böyle devam ederse Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın ikincisi olan açlığı sıfırlamanın mümkün olmayacağı uyarısında bulunuyor.

    Salgın açlığı körükledi

    ‘Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu Raporu’, dünyanın; açlığı, gıda güvensizliğini ve tüm şekilleriyle yetersiz beslenmeyi sona erdirme sözü vermesinin üzerinden beş yıl geçmesine rağmen, bu amaca 2030 yılına kadar erişmenin hâlâ uzak olduğunu ortaya koydu. Açlıkla mücadelede görülen yavaşlamanın üzerine bir de koronavirüs salgınının gelmesi, küresel gıda sistemindeki kırılganlık ve eşitsizlikleri daha da derinleştirdi.

    Yetersiz beslenme en yoğun Asya kıtasında

    Günümüzde en fazla yetersiz beslenen insan sayısı Asya’da (381 milyon kişi) iken, Afrika (250 milyon kişi), Latin Amerika ve Karayipler’de (48 milyon kişi) bu sayının hızla artmakta olduğu belirtiliyor. Son beş yıl içinde açlığın görülme yaygınlığında değişiklik olmakla birlikte, artan dünya nüfusu nedeniyle bölgeler arasındaki büyük fark gözden kaçabiliyor. Nüfusunun yüzde 19.1’i yetersiz beslenen Afrika, bu konuda en büyük darbeyi alan ve durumun daha da kötüye gittiği kıta olarak karşımıza çıkıyor. Bu oran, Asya’daki yüzde 8.3 ve Latin Amerika ile Karayipler’deki yüzde 7.4’ün iki katından fazlaya karşılık geliyor. Eğer durum böyle devam ederse, 2030 yılında dünyadaki kronik açlık çeken kesimin yarısından fazlası Afrika’da yaşıyor olacak.

    2019’da üç milyar insan sağlıksız beslendi

    Gıda güvenliği anketine göre; dünya genelinde ülkeler yetersiz beslenmenin çeşitli şekilleri, aşırı kilo ve obezite gibi konularla mücadele ediyor. Ankete göre, 2019 yılında üç milyar gibi çarpıcı sayıda insanın maddi gücü sağlıklı şekilde beslenmeye imkân tanımamış. Bu rakama, bodur veya çok zayıf 191 milyon beş yaş altı çocuk ve 38 milyon aşırı kilolu da dahil. Bu arada, yetişkinler arasında obezite kendi başına küresel bir salgın halini almış bulunuyor. Raporda, besleyici özelliği olan meyve, sebze ve protein yüklü gıdaların tüketimi için yoksulluk sınırı olarak belirlenen günde 1.90 ABD dolarlık gelirden çok daha fazlasına ihtiyaç olduğu vurgulanıyor. Ayrıca ülkeden ülkeye değişiklik göstermesine rağmen, her ülkenin gıda tedarik zinciri ve politik ekonomiyi gözden geçirmesinde yarar olacağı belirtiliyor.


    Hükümetlerin önceliği çocuklar için besleyici gıda olmalı

    Raporda hükümetlere şu konularda açık çağrı yapılıyor;

    * Tarıma yaklaşımınızda beslenmeyi ana eğilim olarak belirleyin.

    * Yerel küçük ölçekli üreticilerin daha besleyici gıdalar yetiştirip satmalarını ve pazarlara erişimini destekleyin.

    * Çocukların besleyici gıda almalarına öncelik vererek en çok ihtiyaç duyulan kategori olarak belirleyin.

    * Sağlıklı beslenmeyi, ulusal sosyal koruma sistemleri ve yatırım stratejilerinin içine dahil edin.


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu