YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2020

Yollardan okyanusa akan tehlike!

  • Kullandığımız araçlardan kopan mikroplastiklerin, okyanuslardaki en önemli kirleticilerden biri olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, lastik üreticilerinin inovatif çözümlere odaklanarak bu sorun üzerinde çalışmaları gerektiğini ifade ediyor.

    İnsan kaynaklı faaliyetlerin çevreye verdiği zararlar konusunda birbiri ardına araştırmalar yayınlanıyor. Her araştırma da farklı alanlardaki çevresel zararları ortaya çıkarıyor. Son olarak Norveç’te yapılan bir araştırmaya göre; taşıt lastiklerinden kaynaklı olarak her yıl 200 binden fazla küçük plastik parçası rüzgârla yollardan okyanuslara sürükleniyor. Bu da; okyanuslardaki plastik atıkların en büyük kaynağını oluşturuyor.

    Otomobillerin yaydığı tehlike büyüyor

    Araştırmaya göre; bugüne kadar sanıldığı gibi okyanuslara akan nehirlerdeki plastikler değil yollardaki araçların lastiklerinden kopan mikroplastikler, bu dev sulardaki plastik atık birikintilerinin asıl sebebi. Guardian'da yayınlanan habere göre araştırma, fren balataları ve taşıt lastiklerindeki aşınmaya odaklandı. Buna göre 0.01 milimetreden daha küçük plastik parçalarından oluşan toplam 550 bin tonluk plastik, yolda aşınan taşıt lastiklerinden kopuyor ve bunun yarısı okyanuslara ulaşıyor. 80 bin tondan fazlası ise uzaklardaki buzlar ya da karla kaplı alanlarla ulaşıyor. Bu da koyu renklerinden dolayı bu bölgelerdeki erimeyi hızlandırıyor. Araştırmayı yapan uzmanların görüşlerine göre; kullanımı gittikçe yaygınlaşan elektrikli araçlar, bu durumu daha da çözülmesi zor hale getiriyor. Elektrikli araçların diğerlerine göre çok daha ağır olması, tekerleklerde daha fazla ağırlık ve daha fazla aşınmaya sebep oluyor.

    Mikroplastik: Görünmez tehlike

    Mikroplastik kirlilik, Kuzey Kutbu'ndan Alpler’e, oradan da okyanusların en derinlerine kadar tüm dünyada kirliliğe sebep oluyor. Bu parçacıklar zehirli kimyasallar ve zararlı mikroplar da taşıyabiliyor. İnsanların da gıda ve içecekler ya da hava yoluyla bu plastik parçacıklarını tükettiği biliniyor ancak henüz zararları konusunda net bir bilgi yok. Mikroplastik parçacıkların tüm dünyaya yayıldığı daha önceki araştırmalarda da kanıtlanmışsa da zararları ve okyanuslara etkisi bilinmiyordu. Plastik şişe ya da poşetler yerine ilk kez araç lastiklerindeki aşınmayı inceleyen bilim insanları, bu kez daha net bir sonuca ulaştı. Araştırmayı yapan Norveç Hava Araştırmaları Enstitüsü'nden Andreas Stohl şunları söyledi: "Yollar, okyanuslar dahil uzaktaki bölgeler için çok önemli bir mikroplastik kaynağı. Bir taşıt lastiği kullanıldığı süre boyunca ağırlığından ortalama dört kilo kaybediyor. Bu, örneğin kıyafetlerdeki plastikle kıyaslandığında plastiğin yayılması için çok büyük bir oran. Bir kıyafetten kilolarca plastik yayılması mümkün değil."

    Kaynak: BBC

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu