YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2020

Plastik atıklar için hemen harekete geçilmeli

  • Leeds Üniversitesi’nce yapılan araştırma, dünyanın acil olarak harekete geçmemesi halinde 2040 yılına kadar doğadaki plastik miktarının 1.3 milyar tona ulaşacağını ortaya koydu. Bilim insanları hayata geçirilecek eylem planıyla bu gidişi durdurmanın mümkün olduğunu düşünüyor.

    Koronavirüs pandemisi nedeniyle hızla artış gösteren plastik atık miktarı, dünya için 20 yıl içinde çok büyük bir sorun olacak. Leeds Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, acil olarak harekete geçilmemesi halinde 2040 yılına kadar doğadaki plastik miktarının 1.3 milyar tona ulaşacağını bir kez daha kanıtlıyor. Araştırmayı yorumlayan bilim insanları, ortaya konan sayılar her ne kadar şok edici olsa da, bu gidişi durdurmanın mümkün olduğunu ifade ediyor.

    Yüzde 80 iyileşme sağlanabilir

    Araştırmanın, gelecek 20 yıl içinde olabilecekleri gösteren ilk tablo olduğunu belirten uzmanlar, plastik atık miktarını; ‘Plastikleri düz bir zemine yayarsak, boyutu Birleşik Krallık’ı 1.5 kez kaplamaya yetecek” tanımıyla açıklıyor. Olası tüm çözümlerin seferber edilmesinin hayati önemde olduğunu vurgulayan bilim insanları, eylem planının hayata geçirilmesi durumunda okyanusa giden plastiklerin oranının yüzde 80 düşürülebileceğini söylüyor.

    İşte atılması gereken adımlar

    * Plastik üretim ve tüketim hızını azaltmak,

    * Plastiğin kâğıt ve benzeri materyallerle ikâmesi,

    * Geri dönüştürülebilir ürünler tasarlamak,

    * Yoksul ve düşük gelirli ülkelerde geri dönüşüm olanaklarının artırılması,

    * Plastik atık ihracatını azaltmak.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu