YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 21 Ağustos 2020

Yatırımcı, şirkette sürdürülebilirlik arıyor

  • Ernst & Young’ın araştırması, pandemi döneminde sürdürülebilirliğin ön plana çıkmasıyla birlikte, kurumsal yatırımcının yatırım yapmayı planladığı şirketlerin performanslarını, çevresel faktörler açısından değerlendirmeye daha fazla odaklandığı ortaya koydu.

    Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young), hazırladığı finans dışı raporlama konusunda dünya genelinde 298 kurumsal yatırımcının görüşünü alarak gerçekleştirdiği İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri (CCaSS) Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Bu yıl beşincisi yapılan araştırma; pandeminin sürdürülebilirliğin önemini ön plana çıkarmasıyla birlikte, kurumsal yatırımcıların, yatırım yapmayı planladıkları şirketlerin performanslarını çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) faktörleri açısından değerlendirmeye daha fazla odaklandıklarını ortaya koyuyor.


    Finansal hedefler yeterli değil

    Araştırmaya göre; kurumsal yatırımcıların yüzde 98’i yatırım yapmayı düşündükleri şirketlerin finans dışı performansını değerlendirirken, yüzde 72’si yatırım kararlarını alırken hedeflerindeki şirketin finans dışı açıklamalarına ilişkin yapılandırılmış veya metodolojik bir değerlendirme yaptığını belirtiyor. 2018 yılında yatırımcıların yüzde 32’si, bu değerlendirmeyi yaparken yapılandırılmış bir yaklaşım benimsediğini ifade ediyordu. Bununla birlikte yatırımcıların yüzde 91’i çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) konularının son bir yılda aldıkları yatırım kararlarında çok önemli bir rol oynadığını belirtiyor. 2018 yılında yatırımcıların yüzde 43’ü sıklıkla ve yüzde 34’ü zaman zaman finans dışı bilgilerin yatırım kararlarını etkilediğini dile getiriyordu.


    İklim değişikliği kararları etkiliyor

    Araştırma, iklim değişikliğinin yatırımcıların karar verme süreçlerinde önemli bir yer tuttuğuna işaret ediyor. Yatırımcıların yüzde 73’ü varlık dağılımı ve varlık seçimi kararlarında iklim değişikliğinin fiziksel risklerini değerlendirdiklerini ifade ediyor. Araştırma, yatırımcıların şirketlerin ESG performansı konusunda bağımsız değerlendirme yapılmasına yönelik taleplerinin arttığını gösteriyor. Araştırmaya katılan yatırımcıların yüzde 75’i kuruluşların iklim değişikliği risklerine karşı yaptıkları planların incelenmesinin değer taşıdığını ifade ediyor. Yatırımcıların yüzde 82’si aynı zamanda şirketlerin yeşil yatırım konusundaki açıklamalarına yönelik bağımsız bir değerlendirmenin faydalı olduğunu belirtiyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu