YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 18 Eylül 2020

Yeni nesil sürdürülebilirliğe önem veriyor

  • Sürdürülebilirlik, anlam ve değer peşinde olan yeni neslin önem verdiği bir kavram. Yeni nesil için, küçük iş hedefleri değil, daha büyük bir şeyin parçası olmak çok daha değerli.

    Yeni nesil çalışan adayları hemen her anket ve araştırmada çalışmak istedikleri şirketin ortaya koyduğu soyut değerlere önem verdiklerini söylüyor. Yeni nesil için, küçük iş hedefleri değil, daha büyük bir şeyin parçası olmak önem taşıyor. Sürdürülebilirlik, anlam ve değer peşinde olan yeni neslin önem verdiği bir kavram. Peki gelecekteki çalışanlarınızın bağlılığını şimdiden garanti altına almak için sürdürülebilirlik alanında nasıl bir altyapı oluşturmanız gerekiyor. Sürdürülebilirlik kültürünün olmazsa olmazları neler?

    Tutarlı ve kalıcı politika gerekli
    Bir şirketin kültürünün bir günden diğerine değişmesi mümkün olmaz. Herhangi bir değişim hedefleniyorsa, bu değişikliğin günlük yaşamda yerini bulması için tutarlı ve istikrarlı çalışmalar gerekir. Tüm yeniliklerin ilk anda dirençle karşılaşması ihtimali var. Başta yeni ve fazladan bir iş gibi gelme olasılığı olan uygulamalar, zamanla süreçlerin içindeki yerini bulur. Bunun için şirketin samimi, tutarlı ve kalıcı çalışmalar yapması gerekir. İç iletişim mekanizmalarından pazarlama faaliyetlerine, çalışan markası çalışmalarından günlük söylemlere dek değişim uzun bir zamana yayılarak planlanmalı. Aktif veya pasif tüm çalışmalarda tutarlı bir bilgi akışı sağlamak şart.

    Sahip çıkma hissini ateşleyin
    Kısa, orta ve uzun vadede hedeflediğiniz değişimlere ilişkin neden-sonuç ilişkisine dayalı bir planlama yapın. İnsanlar yaratacakları değişim konusunda heyecanlandıklarında projenin/markanın elçiliğini de doğal olarak üstlenir. Katılımın zorunlu olmadığı, projelerin, proje ekiplerinin ve çalışanların inisiyatifinde olduğunu hissettiren adımlar atın. Sürdürülebilirlik çalışmalarının kapsama alanını ailelere kadar genişletin. Çalışanlarınızın çocuklarına yönelik planlayacağınız adımların, kültürel değişim adımlarını sıra dışı bir hıza taşıdığını gözlemlemeniz mümkün. Böylece çalışanlarınız büyük resmin, aslında çocukların geleceği ile ilgili olduğunu daha hızlı hissedebilir.

    Pratik uygulamalar hayata geçirin
    Geri dönüşüm kutuları, kağıt kullanımının azaltılması, enerji dostu ekipmanlar, ikinci el kitap, oyuncak, giysi paylaşım aktiviteleri, iş örneklerinin paylaşımı, şirketin öncülük ettiği sürdürülebilirlik faaliyetlerinin önce çalışanlarla paylaşılması ve yaratılan değerde payı olduğunun hissettirilmesi gibi hızlı motivasyon sağlayacak adımlar atabilirsiniz. Bu adımların her birinde hedeflediğiniz büyük değişim vizyonunu anımsatmayı unutmayın. Bundan on yıl sonra karbon ayak izinizi negatif olarak hayal ediyorsanız, karbon nötr ayak izine geçmenin heyecanını önce kamuoyuyla değil çalışanlarınızla paylaşın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu