YUKARI

TSKB'den Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Eylül 2020

TSKB’den düşük karbon ekonomisine geçişe tam destek

  • TSKB Genel Müdürü Ece Börü, 21 Eylül Sıfır Emisyon Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, iklim değişikliğiyle etkili bir mücadele için hem finans hem de üretim sektöründe sürdürülebilir iş modeline geçişin artmasının önemine dikkat çekti.

    Türkiye’nin ilk Sıfır Karbon bankası Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB), özellikle son 20 yılda sürdürülebilirlik alanına odaklanıyor. Bugün kredi portföyünün yüzde 74’ü çevre, yenilenebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği, fırsat eşitliği gibi çevresel ve sosyal yatırımlarından oluşan banka, bu oranla hem Türkiye hem de global arenada önemli bir örnek teşkil ediyor. TSKB Genel Müdürü Ece Börü, 21 Eylül Sıfır Emisyon Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, iklim değişikliğiyle etkili bir mücadele için hem finans hem de üretim sektöründe sürdürülebilir iş modeline geçişin artmasının önemine dikkat çekti. “İklim değişikliği, insanlığın geleceği açısından en büyük tehdidi oluşturuyor. Dünyamızın sürdürülebilirliği adına düşük karbon ekonomisine geçişin hızlanması hayati önem taşıyor” diyen Börü, bu bilinçle TSKB’nin çok erken dönemlerde sürdürülebilirlik ve düşük karbonlu ekonomiyi gündemine aldığını hatırlattı.

    Türk sanayisine ilk çevre temalı kredi
    Ece Börü şöyle devam etti: “Bundan otuz yıl önce, 1990’lı yıllarda çevre yatırımlarını finanse etmek üzere uluslararası piyasalardan kaynak temin ederek Türk sanayisine ilk çevre temalı kredileri sunduk, 2000’li yılların başında ise yenilebilir enerji alanında proje finansmanına başladık. Aynı yıllarda gerek bankacılık faaliyetleri sonucu oluşan çevresel ve sosyal etkilerin yönetimi, gerek Türkiye’nin düşük karbonlu ekonomiye geçişinin desteklenmesi amacıyla bankanın tüm iş süreçlerini kapsayacak bir sürdürülebilir iş modeli hayata geçirdik. 2008’den bu yana da sıfır karbon bankacılık uygulamasını yürütüyoruz.”

    Sürdürülebilirlik temalı yatırım payı yüzde 74
    TSKB’nin finanse ettiği yenilenebilir enerji santralleri bugün Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün yüzde 14’ünü oluşturuyor. Sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık temalı yatırımlar, bankanın kredi portföyünde yüzde 74 paya sahip. İklim değişikliğiyle mücadele ve Türkiye’nin düşük karbon ekonomisine geçiş sürecinde enerji ve doğal kaynakların etkin kullanımının önemine işaret eden Ece Börü şöyle devam etti: “Bugüne kadar 300’e yakın yenilenebilir enerji, 150’ye yakın enerji ve kaynak verimliliği projesine destek verdik. 2019 yılı sonuçlarımıza baktığımızda, Türkiye’nin karbon emisyonunun azaltılması yönünde, yenilenebilir enerji projelerimizle 11.2 milyon ton, enerji ve kaynak verimliliği projelerimizle 3.2 milyon ton olmak üzere toplam 14.4 milyon ton katkı sağladığımızı söyleyebiliriz.”

    İyi örneklerin çoğalması için entegre raporlama önemli
    İş ve finans dünyasında sürdürülebilirlik alanındaki iyi örneklerin çoğalması için entegre raporlamanın önemine de değinen Ece Börü sözlerini şöyle tamamladı: “Sürdürülebilirlik kriterlerini hayata geçirerek hem bankamız hem de ülkemiz için yarattığımız değerin tüm detaylarını entegre faaliyet raporlarımızla kamuoyu ile paylaşıyoruz. Her yıl yayınladığımız bu raporu; tüm faaliyetlerimizin sosyal etkisini, sermaye öğelerimizle değer yaratma modelimizi nasıl entegre ettiğimizi şeffaf şekilde ortaya koyduğumuz önemli bir deneyim paylaşım noktası olarak görüyoruz.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu