YUKARI

TSKB'den Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Eylül 2020

Emisyon azaltımı için birlikte harekete geçilmeli

  • İklim değişikliğinin etkileri ve emisyon kontrolü gibi konularda projeler yürüten Escarus, Sıfır Emisyon Günü’nde küresel sıcaklık artışının sınırlandırılması için emisyonların kontrol altına alınması gerektiğini dikkat çekti.

    Çağımızın en önemli sorunlarından olan iklim değişikliğinin etkileri günden güne daha net görülüyor. İklim değişikliği konusunda harekete geçilmesinin hayati önem taşıdığının tüm ülkeler tarafından anlaşıldığına vurgu yapan Escarus (TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş.), 20’nci yüzyıl ortalarından beri gözlenen iklim değişikliği trendinin ana kaynağının, üretim ve tüketim kaynaklı emisyon salımındaki artış olduğuna dikkat çekti. Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak, “İklim değişikliği ile mücadelenin temel taşlarından olan ve 2015’te imzalanan Paris Anlaşması’nın ana hedefinin; dünyadaki ortalama sıcaklık artışını sanayi devrimi öncesine göre 2 derecenin altında tutarak mümkün olduğunca 1. 5 dereceye yaklaştırmak olduğunu hatırlattı. Kavak; “Bu hedef, emisyon salımları ile doğrudan ilintili. Söz konusu hedefe erişilebilmesi için 2100 yılında dünyanın net emisyonunun sıfırlanması, bunun içinse 2030’a kadar emisyonların 50 Gt CO2’e düşmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

    Uzun vadeli hedef olmadan düşüş kalıcı olmaz
    Kubilay Kavak, koronavirüs salgını kaynaklı karantina tedbirleri, seyahatlerin azalması ve sanayi faaliyetlerinin kesintiye uğraması gibi nedenlerle 2020 yılının büyük bölümünde emisyon değerlerinin geçtiğimiz yıllara kıyasla daha düşük seviyelerde seyrettiğini vurguladı. Uzun vadeli hedef ve uygulamalar olmadan bu düşüşün kalıcı hale gelemeyeceğini dile getiren Kavak; “İklim değişikliğinin somut sonuçlarını sıcaklık artışları ve ekstrem hava olayları gibi durumlarla hep birlikte deneyimliyoruz. Bu etkilerin sınırlandırılması için bir zorunluluk olan emisyon azaltımı ancak iş dünyası, politika yapıcılar ve bireylerin hep birlikte harekete geçmesiyle mümkün olabilecek” dedi.

    Gezegene yılda bir gün tatil hakkı
    Kubilay Kavak, Sıfır Emisyon Günü’nün her kesimden insanı emisyon azaltıcı harekete dahil etmek ve ‘gezegene yılda bir gün tatil hakkı vermek’ motivasyonuyla 2008’de Kanadalı bir şirket öncülüğünde başladığını hatırlattı. 12 yıldır 21 Eylül’de dünyanın farklı yerlerinde kutlanan bu özel günde; normal şartlar altında şirketlerin, ülkelerin ya da uluslararası kuruluşların gündeminde olan emisyon azaltımı konusunun, bir günlüğüne de olsa bireylerin gündemine taşındığını belirten Kavak sözlerini şöyle tamamladı: “Dünyanın dört bir yanından insanlar, elektrik kullanımını azaltmak, teknolojik alet kullanımına ara vermek, ulaşım için kişisel otomobil yerine bisiklet ya da toplu taşıma kullanmak, ambalajlı ürün satın almamak gibi basit ancak etkili yöntemlerle bugüne destek veriyor. Bugünün uzun vadeli hedefinin ise, farkındalığı tüm yıla yaymak, emisyon kaynağı olan davranış alışkanlıklarını uzun vadede değiştirmek olduğunu söyleyebiliriz. Küresel emisyonları azaltmak, Paris Anlaşması’nın 2 derece hedefini tutturmak ve iklim değişikliği etkilerinin önüne geçmek ancak geniş kapsamlı bilinç ve farkındalıkla mümkün olabilecektir.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu