YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Eylül 2020

Yok olan yaban hayata çarpıcı bir bakış

  • Kahve Dünyası’nın 2017’de başlattığı kamusal alanda sanat projelerinden biri olan Yanköşe, beşinci edisyonunda Ali Cabbar’ın soyu tükenen hayvanlara anıt niteliğindeki yerleştirmesini sergiliyor.

    Kahve Dünyası’nın güncel sanat projesi Yanköşe, Sanatçı Ali Cabbar’ın ‘Son Gergedanı Ben Vurdum’ adlı kamusal alan yerleştirmesini toplumla buluşturuyor. Ali Cabbar, Yanköşe için geliştirdiği yerleştirmesinde, avcıların öldürdükleri hayvanların kafalarını sergilediği ganimet odası fikri üzerinden insanın yaban hayatı yok edişine dikkat çekiyor.

    Kuzey beyaz gergedanına saygı
    Projede, geyikten ayıya, filden gorile birçok görkemli hayvan, bu odalarda kesik kafaları ya da tahnit edilmiş bedenleriyle sergileniyor. Avcı ise silahının da asılı olduğu duvarın önünde, koltuğuna gururla kurularak poz veriyor. Yanköşe’nin içe dönük duvarlarının yarattığı çağrışımdan yola çıkan sanatçı, bu projede mekânı bir ganimet odası gibi kullanmış. Yerleştirmenin ismi, duvardaki yüzlerden biri olan ve boynuzu yüzünden kaçak avlandığı için doğada soyu tükenen kuzey beyaz gergedanına saygı niteliği taşıyor.

    İnsan hem ekosisteme hem kendine zarar veriyor
    Günümüzde 1 milyon hayvan ve bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden olan insan, kendisinin de tüm diğer türler kadar ihtiyaç duyduğu ekosistemleri büyük bir hızla çökertiyor. Ekonomileri, geçim kaynaklarını, gıda güvenliğini ve dünyanın yaşam kalitesini derinden sarsıyor. Ali Cabbar, sorumsuzca doğaya zarar veren insanın ileride kurban haline geleceğini vurgulamak için kendi kafasını da ganimet odası duvarına dahil ediyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu