YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 13 Ocak 2021

Unilever atıksız bir dünya hedefine emin adımlarla yürüyor

  • Unilever, koronavirüsün yarattığı zorlu koşullara rağmen atıksız bir dünya oluşturma yönünde ortaya koyduğu taahhütler doğrultusunda ilerliyor.

    Aralarında OMO, Dove, Knorr ve Algida’nın da bulunduğu birçok markanın üreticisi Unilever, 2019’da ürün portföyü kapsamında kullandığı net plastik miktarını azaltacağı taahhüdünde bulunan ilk büyük tüketim ürünleri firması olmuştu. Bu taahhüt doğrultusunda firma, 2025’e kadar kullandığı plastik ambalaj miktarını 100 bin tonun üzerinde düşürerek ve tüketici sonrası geri dönüştürülmüş plastik kullanımını artırarak toplam birincil plastik kullanımını yarı yarıya azaltacağını açıklamıştı. Unilever, söz konusu taahhüdünün ardından geçen bir yıl boyunca, koronavirüsün yarattığı zorlu koşullara rağmen küresel çapta ilerleme kaydetmeyi başardı. Buna göre;
    • Unilever’in tüketici sonrası geri dönüştürülmüş plastik kullanımı (PCR) yaklaşık 75 bin ton arttı. Bu rakam, şirketin toplam plastik ayak izi miktarının yüzde 10’undan fazlasına denk gelirken, 2019 ile karşılaştırıldığında PCR kullanımında önemli bir artışı da beraberinde getirdi. Bu da şirketin, 2025’e kadar tüm ambalajlarında en az yüzde 25 oranında PCR kullanma hedefi doğrultusunda güçlü bir ilerleme kaydetmesini sağladı. Unilever, önümüzdeki 12 ay içinde mevcut PCR kullanımını iki katına çıkarmayı hedefliyor.
    • Şirket ayrıca, net plastik kullanımını da azaltarak, yılda yaklaşık 4500 ton plastik tasarrufunun gerçekleştirilmesini sağlayacak geri dönüştürülmüş kâğıttan üretilen dondurma kabı inovasyonunu da hayata geçirdi.

    Hem dünyada hem Türkiye’de hedef daha az plastik
    ‘Daha Az Plastik, Daha İyi Plastik ve Plastiksiz’ çözümler çerçevesinde globalde ve Türkiye’de yapılan çalışmalardan bazılarını sizler için derledik…
    * ‘Daha Az Plastik’ çerçevesi kapsamında Unilever, aralarında Carte d’Or markasının kâğıttan üretilmiş ve geri dönüştürülebilen dondurma kaplarının da yer aldığı çeşitli yeni ambalaj formatlarını hayata geçirdi.
    * Fransa’da Signal, başlığı değiştirilebilen ve saf plastik kullanımını yüzde 95 oranında azaltan diş fırçasını tüketicilerle buluşturdu.
    * Türkiye’de 2020 yılında, tüm kategorilerde kullanılan plastik ambalaj miktarı 397 ton azaltıldı.
    * Algida Keyif, yüzde 15 daha az plastik ile yeni tasarım ambalajlarını piyasaya sürdü.
    * ‘Daha İyi Plastik’ çerçevesi, Dove’un yüzde 100 geri dönüştürülmüş plastik şişe kullanımının teknik açıdan mümkün olduğu Kuzey Amerika ve Avrupa’da bu ambalaj formatına geçmesini sağladı. OMO ise ambalaj ve formülasyonunda gerçekleştirdiği değişikliklerle çevresel etkisini önemli ölçüde azalttığı sıvı deterjan ürününün lansmanını tekrar gerçekleştirdi.
    *Türkiye’de ambalajlarda kullanılan geri dönüştürülebilir plastik oranı yüzde 87’den 93’e çıkarıldı. Hedef, 2025’e kadar yüzde 100’e ulaşmak.
    *Dove ve Simple, 2020’de yüzde 100 geri dönüştürülmüş plastikten üretilen ambalajlarını piyasaya sürdü.
    *‘Plastiksiz çözümler’ çerçevesi kapsamında ise tamamen biyolojik olarak çözünebilen çay poşetlerini lanse eden PG Tips, 2021’e kadar kutularındaki plastik film kullanımına son verecek.
    *Türkiye’de plastiksiz çözümler geliştirilmesine Ağız Bakım kategorisinde Signal ve Love, Beauty and Planet bambu diş fırçaları ile devam edildi.

    Tekrar doldur tekrar kazan devri

    Unilever, OMO ve Cif markalarına ait konsantre ürünler için evde tekrar dolum inovasyonlarıyla başarı elde ederken OMO Konsantre, Unilever’in ilk evde sulandırılan (su karıştırılarak seyretilen) çamaşır deterjanı markası oldu. 2019’da Brezilya’da lansmanı gerçekleştirilen bu format büyük başarı elde etti. Cif Ecorefills, Birleşik Krallık’taki lansmanını takip eden 12 ay içinde sadece tek başına ülkede 171 ton plastik tasarrufu elde edilmesini ve yüzbinlerce müşterinin yeni şişe satın almak yerine tekrar kullanılabilen sprey şişeleri tercih etmesini sağladı.
    c

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu