YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Şubat 2021

Aşı için acil eylem planı hazırlanmalı

  • BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, koronavirüsle mücadele çerçevesinde küresel çapta bir aşı kampanyası düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

    Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip koronavirüs aşıları ve ülkelerin tedariğine ilişkin açıklamalarda bulundu. BM Güvenlik Konseyi'nin koronavirüs ile mücadele için düzenlenen oturumunda konuşan Guterres, aşı dozlarının yüzde 75'inin sadece 10 ülkeye gönderildiğini ve 130 ülkeye ise bugüne kadar tek bir doz bile aşı ulaşmadığını belirtti. Guterres, "Aşı dağılımında eşitliğin sağlanması, küresel topluluğun önündeki en büyük ahlaki sınav" şeklinde konuştu.

    Küresel kampanya düzenlenmeli
    Dünyanın gelişmiş ülkelerine çağrıda bulunan ve küresel çapta bir aşı kampanyası düzenlenmesini isteyen Guterres, "Böyle bir küresel aşı planı için, acil durum eylem planı hazırlanması, hayata geçirilmesi ve finansmanının koordinasyonu konusunda G20 ülkelerinin uygun olduğunu düşünüyorum" dedi. Dünya genelinde bir aşı stratejisinin geliştirilmesinin sanayileşmiş ülkelerin de yararına olacağını vurgulan Guterres şöyle devam etti: "Virüs dünyanın güneyinde yıldırım hızıyla yayılmayı sürdürürse, sürekli mutasyona uğrayacaktır. Yeni varyantlar da daha bulaşıcı ve ölümcül olabilir. Muhtemelen mevcut aşıların etkisini de tehdit edebilir."

    Dünya Sağlık Örgütü uyarmıştı
    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada aşı uygulamalarının 10 ülkede gerçekleştiğini belirterek, "2.5 milyar nüfusu olan yaklaşık 130 ülkede henüz tek bir doz uygulanmadı" demişti. ‘Aşı milliyetçiliği’ konusunda uyarılarda bulunan Ghebreyesus şunları söylemişti: "Zengin ülkelerde aşılamalar devam ederken, az gelişmiş ülkeler ise bekleyip izliyor. Salgına karşı küresel aşılama yapılması gerekli. Belli ülkelerde uygulanan aşılamalar salgını uzun vadede durduramaz.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu