YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 17 Mart 2021

Koronavirüs aşısı küresel kamu malı sayılmalı

  • Birleşmiş Milletler (BM) dünya çapında koronavirüs aşısına adil ve eşit erişim için ‘Ancak Birlikte Başarırız’ kampanyası başlattı

    Birleşmiş Milletler (BM) dünya çapında koronavirüs aşısına adil ve eşit erişim için ‘Ancak Birlikte Başarırız’ kampanyası başlattı. Kampanya ile aşıya sağlık personeli ve en kırılgan kesim başta olmak üzere her ülkede erişim sağlanmasını garanti altına almak için küresel dayanışmanın önemi vurgulanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres kampanyayı başlatan video mesajında, “Virüs 2.5 milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu ve milyonlarca insanda da uzun dönemli yorgun düşürücü yan etkiler bıraktı” diye konuştu.

    Pandemiyi ancak birlikte sona erdirebiliriz
    Antonio Guterres; “Ancak birlikte sağlık çalışanlarını ve dünyanın en kırılgan insanlarını koruyabiliriz. Ancak birlikte ekonomileri canlandırabiliriz. Ancak birlikte bu pandemiyi sona erdirebilir ve toparlanabilir sonra yine birlikte yapmayı çok sevdiğimiz şeylere dönebiliriz” dedi. BM Genel Sekreter Vekili Amina Mohammed de, geçtiğimiz yıl yemek yemek, sarılmak, okula ve işe gitmek gibi başkalarıyla yapmayı çok sevdiğimiz şeyleri yapamadığımızı belirterek “Milyonlarca insan sevdiği birini kaybetti, geçim kaynakları elinden gitti” şeklinde konuştu.

    Tarihin en büyük aşılama programı başladı
    Dünyada tarihte görülmüş en büyük aşılama programı başladı. BM tarafından liderliği üstlenilen COVAX girişimi ile dünyanın en yoksul ülkelerine de aşı ulaştırılmaya çalışılıyor. Koronavirüs aşıları insanların ölmesini, yeni varyantların çıkmasını engelleyecek, ekonomilerin canlanmasını sağlayacak ve pandeminin sona ermesi umudunu yeşertecek. Amina Mohammed şöyle dedi: “Herkesin, her yerde koronavirüs aşısına erişimi olmasını garanti altına almak için ancak birlikte çalışırsak yeni ivme ve yeni umut doğacak. Ancak birlikte pandemiye son verebilir ve yeni bir umut çağını başlatabiliriz.”

    10 zengin ülke aşının yüzde 80’ine sahip
    Genel Sekreter Antonio Guterres sadece az sayıda zengin ülkenin mevcut aşıların çoğunluğunu kullanıyor olmasından duyduğu endişeyi dile getirerek “Koronavirüs aşıları küresel kamu malı sayılmalı” dedi. 2021 yılı sonuna kadar COVAX mekanizması, girişime dahil olan her ülkenin nüfusunun üçte birine aşı sağlamayı amaçlıyor. Ancak dünyanın en zengin 10 ülkesi tüm koronavirüs aşılarının yaklaşık yüzde 80’ine sahip durumda ve bu ülkelerden bazıları gelecek birkaç ay içinde tüm vatandaşlarını aşılamayı planlıyor. “Hiçbir ülke bu krizin üstesinden kendini izole ederek gelemez” diyen Guterres, “Hükümetlerle işletmeler aşıları ve teknolojiyi paylaşmalı ki tedarik artsın ve dağıtım daha hızlı olsun” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün başkanlığındaki COVAX, GAVI, Epidemiye Hazırlılık İnovasyonları Koalisyonu (CEPI) ve UNICEF ile ortak çalışıyor. COVAX’a 190 üye katılmış durumda. Yılsonuna kadar en çok ihtiyacı olanları aşılamak için COVAX mekanizmasının 2 milyar dolardan fazla fona ihtiyacı var.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu