YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 26 Eylül 2021

Evden çalışmak hava kirliliğini azaltıyor

  • Bilim insanları, haftada dört gün evden çalışmanın küresel azot gazı emisyonlarında önemli düşüş sağlayabileceğini ortaya koydu.

    İspanya’da yapılan yeni bir çalışmaya göre; evden çalışmak hava kirliliğinde önemli ölçüde düşüş sağladı. Geçen yıl, küresel iş gücünün önemli bir kısmı, koronavirüs pandemisi nedeniyle uzaktan çalıştı ve bu da dünya genelinde hava kirliliğinde, bazı bölgelerde yüzde 50’ye varan keskin düşüşleri beraberinde getirdi.

    Nitrojen dioksit yüzde 10 azaldı
    Şirketler, çalışanların uzaktan çalışmaya devam etmelerine, ofise gelmelerine veya hibrit bir çalışma haftasına sahip olmalarına izin verip vermeme konusunu tartışırken, söz konusu araştırma, haftada dört gün evden çalışan işçilerin nitrojen dioksit (NO2) seviyelerini yüzde 10’a kadar azaltabileceğini buldu.

    Küresel ısınmaya etkiyi 300 kat fazla
    Bununla birlikte, nitrojen dioksit, atmosferde karbondioksitten daha az bulunuyor ancak küresel ısınmaya katkısı karbon emisyonlarından 300 kat daha fazla. Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) Çevre Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, haftada iki, üç veya dört gün evden çalışma senaryolarını inceledi. Sonuçlarda, nitrojen dioksit seviyelerinin sırasıyla yüzde 4, yüzde 8 ve yüzde 10 azaldığı görüldü.

    Dört gün çalışma seviyeyi yüzde 10 indirecek
    Araştırmacılar, Urban Sustainability adlı dergide yayımlanan bulgularını, koronavirüs karantinası sırasında Barselona’da elde edilen hareketlilik ve hava kalitesi verilerine dayandırdı. Bununla birlikte, hizmet sektörü çalışanlarının yüzde 40’ı haftada dört gün çalışsa, sadece nitrojen dioksit seviyeleri yüzde 10 azalmakla kalmayacak, trafik emisyonları küresel olarak yüzde 15 düşecek. Ek olarak, kalan işçilerin işlerine gitmek için yaptıkları yolculukların uzunluğu yüzde 37.5 oranında kısalacak. Diğer iki senaryoda ise (iş gücünün yüzde 20’sinin iki gün ve yüzde 30’unun üç gün evden çalıştığı senaryolar) trafik emisyonları sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 10 azalacak.

    Evden çalışmaya öncelik verilmeli
    Çalışmanın yazarları, ‘Uzun vadede kentsel hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik etkili bir katkı olarak şirketlerin evden çalışmaya öncelik vermesini öneriyoruz’ diye yazdı.
    Öte yandan, geçen Haziran ayında NASA tarafından yapılan farklı bir araştırma, nitrojen oksit seviyelerinin Haziran 2020’ye göre küresel olarak yüzde 15 azaldığını göstermişti. Çin’deki bazı şehirler, Şubat 2020’deki kilitlenmelerinin ardından ‘birkaç hafta içinde’ yüzde 50’lik bir düşüş görürken, bazı ABD eyaletleri yüzde 25’lik düşüş yaşadı.



Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu