YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Ocak 2022

2.2 milyon canlı türü bir yaşam ağacında

  • bu linktenDünyadaki 2.2 milyon canlı türü arasında bağlantı kuran yaşam ağacı yayına girdi.

    Dünyadaki 2.2 milyon canlı türü arasında bağlantı kuran yaşam ağacı yayına girdi. Çalışma, 10 yıllık hazırlığın ardından halka açıldı. Sarmal fraktal (girintili çıkıntılı, kırık, bükük, birbirine girmiş şekilli) dallar yoluyla, şimdiye kadar yaratılmış en kapsamlı yaşam ağacı üretildi. Oxford Üniversitesi‘nden evrim biyoloğu Yan Wong, “Bu, insanların altın köstebekler veya dev sekoyalar olsun, en sevdikleri canlıları bulmalarına ve evrimsel tarihin onları dünyadaki tüm yaşamın dev ağacını oluşturmak için nasıl birbirine bağladığını görmelerine olanak tanıyor” dedi.

    Tüm yaşam türleri birbiriyle ilişkili
    Etkileşimli web sitesi OneZoom‘da yayınlanan yaşam ağacı, şu ana kadar bilim tarafından tanınan yaşamın tüm türleri arasındaki ilişkileri keşfetmemize olanak tanıyor. Imperial College London biyoçeşitlilik araştırmacısı James Rosindell çalışmayla ilgili olarak; “İnsanlara, evrimsel tarihi ve dünyadaki yaşamın genişliğini tüm güzelliğiyle takdir etmeleri için tamamen yeni bir yol sunmayı umuyoruz. İki milyon tür, görselleştirilemeyecek kadar büyük bir sayı gibi gelebilir ve hiçbir müze veya hayvanat bahçesi bunların hepsini barındıramaz! Ancak uygulamamız, dünyanın tüm türlerini temsil etmeye yardımcı olabilir ve ziyaretçilerin içinde bulundukları durumla bağlantı kurmasını sağlayabilir” diye konuştu.

    Her yaprak bir türü temsil ediyor
    ‘Ağaçta’ daha geniş taksonomik (canlıların sınıflandırılması) gruplardan kaotik gibi görünen fraktalların en küçüğüne kadar yakınlaşıldığında, her ‘yaprak’ bir türü temsil ediyor. ‘Ağaçta’ bir yaprak, bir türün bilimsel ve ortak adlarını kapsıyor. İsme tıklayanlar Wikipediave Yaşam Ansiklopedisi‘ne verilen link sayesinde genetik bilgilere erişim dahil olmak üzere daha fazla bilgi için ilgili seçenekler listesine ulaşabiliyor. Ağaç ayrıca, 85 binden fazla türün kamuya açık alan görüntülerini de içeriyor.

    Hayat Ağacına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu