YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Mart 2022

İnsan kanında ilk kez mikroplastik bulundu

  • Hollandalı bilim insanları, ilk kez insan kanında mikroplastik bulunduğunu saptadı.

    Günlük hayatta plastik malzemelerin kullanımı giderek artarken Hollanda'da bilim insanları ilk kez insan kanında küçük plastik parçacıklar (mikroplastik) buldu. Tamamı sağlıklı 22 bağışçıdan kan örneklerinin incelenmesinin ardından, deneklerin 17'sinin kanında mikroplastik parçacıklar olduğu sonucuna varıldı. Yapılan çalışma, mikroplastik parçacıkların vücutta hareket edebildiğini de kanıtladı.

    Nefes alırken yutuyoruz
    Alınan örneklerin yarısında, çalışmaya katılanların kanında pet plastik tespit edildi. Plastik parçacıklarının bir kısmının plastik şişe kaynaklı olduğu, üçte birinin ise gıda ambalajı olarak kullanılan polistiren içerdiği belirlendi. Kan örneklerinin üçte birinde ürün paketlemede kullanılan plastik madde, dörtte birinde de plastik poşet yapımında kullanılan maddeye rastlandı. Vrije Üniversitesi'nden Prof. Dr. Dick Vethaak, "Nefes aldığımızda maruz kaldığımız tüm mikroplastikler ve nanoplastikleri yutuyoruz. Aslında o kadar çok plastik var ki, kan dolaşımımıza bile girebiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

    Vücutta hareket edebiliyorlar
    Araştırma sonucunda, mikroplastik parçacıkların vücutta hareket edebildiği ve organlara yerleşebildiği de ortaya çıktı. Sonuçlar endişe verici olsa da halen cevaplanması gereken sorular üzerinde çalışmalar sürüyor. Kandaki plastiğin vücuda etkileri incelenirken, bu parçacıkların böbrekte ya da safra kesesinde temizlenip temizlenmediği araştırılıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu