YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Temmuz 2022

İklim Değişikliği Başkanlığı sıfır emisyon için çalışacak

  • İklim Değişikliği Başkanlığı’nın kurulmasına dair düzenleme Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kapsamında faaliyet gösteren İklim Değişikliği Başkanlığı’nın görev ve yetkileri, teşkilat yapısı ile çalışma usul ve esasları belli oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte Başkanlık bünyesinde Karbon Fiyatlandırma Daire Başkanlığı, Sera Gazı Azaltım Politikası Daire Başkanlığı, Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Daire Başkanlığı ile Teknoloji ve Yeşil Dönüşüm Dairesi Başkanlıkları da kuruldu.

    Sera gazı salımı izlenecek
    Yeni yapıyla Başkanlık bünyesinde sera gazı salımlarıyla ilgili iki daire oluşturuldu. Görev tanımı; “İklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarını ulusal ölçekte izlemek, kontrol etmek ve raporlamak, sera gazı emisyonlarının azaltımı konusunda sektörel politika belirleme çalışmaları gerçekleştirmek ve gerekli mevzuat düzenlemelerini yapmak” olarak açıklanan dairelerin kurulmasıyla sera gazında izleme ve denetimler başlayacak.

    Net sıfır emisyon için plan hazırlanacak
    Yönetmelikle, yeşil dönüşüm konusu da İklim Değişikliği Başkanlığı’nın görev tanımı içine girdi. Buna göre Başkanlık, net sıfır emisyon hedefi ve döngüsel ekonomi ilkesi doğrultusunda iklim değişikliği ile mücadele ve yeşil kalkınma politikalarını belirleyecek, strateji ve eylem planları hazırlayacak. Diğer taraftan Emisyon Ticaret Sistemi gibi piyasa temelli mekanizmalar ve ekonomik araçlara yönelik çalışmalar yapmak, usul ve esasları belirlemek de görev kapsamında yer alıyor. Karbon fiyatlandırma araçlarından elde edilecek gelirlerin yönetimi de başkanlığın kontrolüne verildi. Başkanlık ayrıca yeşil dönüşümün finansmanı konusundaki çalışmaları da üstlenecek; teşvik mekanizmaları ve hibe programları geliştirecek.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu