YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 10 Ağustos 2022

Öğrenciler ‘İklim Kutusu’ ile fark yaratıyor

  • Çorum Bilim ve Sanat Merkezi'nde geliştirilen ‘İklim Kutusunun Öğrencilerin Farkındalıkları Üzerine Etkisi Projesi’ ile öğrenciler, iklim değişikliğinin canlılara etkisini kısa sürede görebiliyor.

    Çorum Bilim ve Sanat Merkezi biyoloji öğretmeni Mehmet Fidan ve lise öğrencisi Cihad Can Özbaydemir, TÜBİTAK'ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) iklim değişikliğiyle ilgili yarışmasına katılmak üzere ‘İklim Kutusunun Öğrencilerin Farkındalıkları Üzerine Etkisi Projesi’ni geliştirdi. Proje kapsamında, kentteki yaklaşık 300 öğrenciye, iklim değişikliği konusundaki farkındalıklarını ölçmek amacıyla ön test yapan Fidan ve Özbaydemir, ardından cam tüplerde farklı sıcaklıklar uyguladıkları meyve sineklerini ‘İklim Kutusu’ adını verdikleri kutulara alarak tepkilerini gözlemledi. İklim Kutusu’ndaki meyve sineklerinin farklı ısılardan sonraki hareketleri de üç hafta boyunca özel bir yazılımla kameralarla kayıt altına alındı.

    Farkındalık eğitimleri verilecek
    Kayıtlarda, meyve sineklerinin yüksek ısılarda hayatta kalma oranlarının düştüğü görülürken, laboratuvar çalışmalarında elde edilen veri ve görsellerle, aynı öğrencilere gruplar halinde verilen farkındalık eğitiminin ardından son bir test yapıldı. İki testin sonuçları karşılaştırıldığında, öğrencilerin iklim değişikliği konusundaki farkındalığının büyük oranda arttığı ortaya kondu. Fidan ve Özbaydemir'in projesi, TÜBİTAK'ın, yaklaşık 1700 projenin yarıştığı Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması'nda birincilik elde etti. Ödüllü proje kapsamında, gelecek yıllarda kentteki ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik farkındalık eğitimleri verilmesi planlanıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu