YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Ağustos 2022

İTÜ’nün ‘Arıba’sı güneşe doğru yolda

  • ‘İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’, eylül ayında Belçika’da yapılacak solar arabaları yarışı öncesi, güneş arabası ‘ARIBA ZES X’ ile Türkiye turuna çıktı.

    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Zorlu Energy Solutions (ZES) Güneş Arabası Ekibi, doğaya zarar vermeden araç kullanmanın mümkün olduğunu göstermek amacıyla ‘ARIBA ZES X’ adlı araçla 1300 kilometrelik Türkiye turuna çıktı. Eylül ayında Belçika’da düzenlenecek ve dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda takımın katılacağı solar arabaları yarışı ‘European Solar Challenge’de, Türkiye’yi ‘ARIBA ZES X’ ile İTÜ Güneş Arabası Ekibi temsil edecek. Ekip, Belçika’daki yarışlar öncesinde hem arabayı test etmek hem de sürdürülebilirlik alanında farkındalık yaratmayı hedefliyor. 12 Ağustos’a kadar devam edecek turda ARIBA ZES X’in İstanbul’dan başlayan yolculuğu Bursa, Eskişehir ve Konya’nın ardından Ankara’da tamamlanacak.

    Verimlilikte en başarılısı
    Ekibin bugüne kadar ürettiği 10 güneş arabasının enerji kullanımı ve verimlilik açısından en başarılısı olarak tanımlanıyor. Araç; hafifliği, verimliliği ve gücüyle dikkat çekiyor. İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi, 2004 yılından bu yana, ürettiği arabalarla 3 kıtada 24’ten fazla ödül aldı. Geçen yıl ARIBA ZES X güneş arabası ve ARIBA Autonomous otonom aracı ile eş zamanlı olarak Belçika ve Türkiye’de yarışan ekip, Teknofest Robotaksi-Otonom Binek Araç Yarışması’nda üçüncülük ödülü kazanmıştı.

    Kaynak: Hürriyet

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu