YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Kasım 2023

Dünya COP28 buluşmasından neler bekliyor?

  • Dünya, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olması beklenen COP28 İklim Konferansı'na odaklanıyor. Peki bu dev zirvenin hangi sorulara yanıt olması bekleniyor?

    Dünya, iklim kriziyle mücadelede önemli bir dönemece yaklaşıyor. Her geçen gün artan iklim değişiklikleri ve çevresel sorunlar, küresel liderleri bir araya getiren COP konferanslarının her birini daha da kritik kılıyor. COP28'e (United Nations Framework Convention on Climate Change, 28th Conference of the Parties) bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri ev sahipliği yapacak. Konferans, 30 Kasım ile 12 Aralık tarihleri arasında Dubai'de düzenlenecek. Uzmanlar küresel ısınmayı sınırlamak ve iklim değişikliğiyle mücadelede atılacak adımları belirlemek amacıyla bir araya gelecek ülkelerin şu konulara açıklık getirmesini bekliyor:

    Fosil yakıtların azaltılması veya kaldırılması: Geçen yılki COP27'de bazı ülkelerin talebine rağmen, nihai metinde sadece ‘aşamalı azaltma’ ifadesi yer almıştı. COP28'de bu konuda nasıl bir karar alınacağı merakla bekleniyor. İki senaryo üzerinde duruluyor: Aşamalı azaltma konusundaki dilin değişmeyeceği bir senaryo ve müzakerecilerin ‘emisyonları atmosfere bırakılmasına izin verilen fosil yakıtların, aşamalı olarak kaldırılması’ konusunda anlaşabileceği bir senaryo.

    Yenilenebilir Enerji Anlaşması: Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Arap Emirlikleri, COP28'de küresel bir anlaşma ile 2030'a kadar yenilenebilir enerjiyi üçe katlama çabasında. Ancak bu hedefe ulaşmak için daha fazla ülkenin bu anlaşmaya katılımı sağlanmalı.

    Kayıp ve Hasar Fonu: COP27'de kurulan bu fon, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Ancak fonun yeterince finanse edilebilmesi için, gelişmiş ülkelerin önceden belirlenen miktarda kaynak sağlaması gerekiyor. Bu konuda detaylar ve fonun yönetimi, COP28'de tartışılacak.

    İklim ve sağlık: COP28, iklimle ilgili sağlık konularına odaklanan bir gün içerecek. Bu kapsamda, iklimle ilgili sağlık sorunlarına karşı sektörler arası iş birliği, sağlık sektöründeki emisyon azaltma stratejileri ve iklim ile sağlık için ayrılan finansman miktarının artırılması gibi konular ele alınacak.

    Bölgesel gerilimlerin etkisi: Dubai'de düzenlenecek COP28'de, İsrail-Hamas savaşının, özellikle ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin Gazze'deki insani ateşkes çağrısına karşı oy kullanmalarının, iklim finansı görüşmeleri üzerinde olumsuz bir etki yapabileceği düşünülüyor. Bu durum gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelerin küresel prensiplere saygı göstermediği algısını güçlendirebilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu