YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Aralık 2023

COP28'nin ilk gününden öne çıkanlar

  • COP28, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 28. Taraflar Konferansı’nın ilk gününde ülkeler Kayıp Zarar Fonu'nda anlaşmaya vardı.

    COP28, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 28. Taraflar Konferansı 30 Kasım’da Dubai'de başladı. İşte ilk günün en önemli gelişmeleri…

    İklim Başkanı’ndan etkili bir açılış
    Konferansın açılışında söz alan BM iklim başkanı Simon Stiell, taraftarları şu cümlelerle sorumluluk almaya çağırdı: "Yoda'nın dediği gibi: 'Yap ya da yapma. Deneme yok.' Evet, bu en büyük COP olabilir, ancak bir Cop'a katılmak yıl boyunca iklim kutusunu işaretlemiyor. Boynunuzdaki rozetler, burada ve evde iklim eylemini gerçekleştirmekten sorumlu olduğunuzu gösterir." Stiell, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin COP28 mekânından kameralar ayrıldıktan sonra "yapılan tüm duyuruları ve başlatılan tüm girişimleri" takip etmeyi taahhüt ederek, "Bunu hatırlayın, COP'ta üzerinde çalıştığınız her satırın, her kelimenin veya virgülle uğraştığınız her şeyin arkasında size bağlı bir insan, bir aile, bir topluluk var."

    Kayıp Zarar Fonu’nda anlaşma
    COP28'nin ilk gününde, hükümetler, savunmasız ülkeleri desteklemek amacıyla ‘Kayıp ve Zarar Fonu’ kurma çerçevesinde anlaşmaya vardı. Bu önemli karar, 198 ülkenin temsilcileri tarafından onaylandı ve kararın ardından ülkelerin ilk finansal katkıları geldi. Gelişmekte olan ülkelerin uzun süredir talep ettiği bu fon, iklim krizinden en çok etkilenen ülkelerin desteklenmesini hedefliyor. Ancak, fonun Dünya Bankası tarafından denetlenmesi, gelişmekte olan ülkelerin taviz vermek zorunda kaldığı bir nokta oldu.

    2023 en sıcak yıl olarak tarihe geçti
    İklim müzakerelerinin ilk gününde Dünya Meteoroloji Örgütü, 2023'ün insanlık tarihinde en sıcak yıl olarak kaydedileceğini onayladı. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki rekor sıcaklıklar, iklim eyleminin aciliyetini vurgulayan bir unsur olarak ön plana çıktı.

    Önümüzdeki günlerde neler bekleniyor?
    İlerleyen günlerde yapılacak duyurular ve liderlerin konuşmalarıyla birlikte, iklim değişikliğiyle mücadelede atılan adımları yakından takip etmeye devam edeceğiz. Ancak, zirvenin devamında küresel stok değerlendirmesi, iklim finansının artırılması ve muhtemelen fosil yakıtların geleceği gibi zorlu konuların da ele alınması bekleniyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu