YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 20 Ocak 2016

Dünya Enerji Görünümü raporu (WEO-2015) Türkçe özeti yayımlandı

  • Dünya Enerji Görünümü raporuna göre fosil yakıtlar, başrolü yenilenebilir enerji ve enerji verimliğine devrediyor.

    Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan ve Türkiye tanıtımı TÜSİAD, Sabancı Üniversitesi ve IICEC (Sabancı Üniversitesi – İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi) işbirliğiyle yapılan Dünya Enerji Görünümü 2015 raporunun Türkçe yönetici özeti yayımlandı. Önümüzdeki 25 yılın enerji gündemine dair detaylı bir senaryo paylaşan raporda aşağıdaki başlıklar öne çıkıyor:

    - COP21 öncesinde verilen taahhütler daha düşük karbonlu ve daha verimli bir enerji sistemine yönelim konusunda yeni bir itici güç sağlıyor, ancak enerji konusunda artan küresel ihtiyaç resmini değiştirmiyor.
    - Kalkınmasında daha az enerji-yoğun bir safhaya girmesi nedeniyle Çin’in küresel eğilimleri yönlendirme rolü değişiyor.
    - 2014’te yenilenebilir kaynaklar dünyanın yeni enerji üretim yatırımlarının neredeyse yarısını oluşturduğu görülüyor.
    - Zorunlu enerji verimliliği düzenlemesinin kapsamı küresel tüketimin dörtte birinden fazla genişliyor.
    - CO2 emisyonları ve ekonomik faaliyetler arasında günümüze kadar oldukça öngörülebilir bir ilişki gözlemlenmesine rağmen, 2014 yılına ait veriler bu iki unsur arasında ayrışmaya dikkat çeken ipuçları ortaya koyuyor.
    - Kömür, 2000 yılında %23 olan küresel enerji karışımındaki payını bugün %29’a yükseltse de bu pay artışının arkasındaki itici güç yavaş yavaş azalıyor.

    WEO-2015’in 2040 yılı için yaptığı tahminlerse aşağıdaki gibi:
    - Geçen on yıl içerisinde küresel enerji talebindeki %45’lik artışı karşılayan kömür, 2040’a kadarki artışın ancak yaklaşık %10’unu karşılayacak.
    - Elektrik birçok son-kullanım sektöründe payını artırırken,2040 itibarıyla enerji tüketiminin dörtte birini oluşturacak.
    - Elektrik sektörü karbondan arındırılmış bir enerji sistemine giden yolda liderlik edecek.
    - Küresel ekonomi %150 büyürken enerji verimliliği dünya enerji talebindeki büyümeyi üçte birle sınırlandırmak konusunda kritik bir rol oynayacak.
    - Daha düşük karbon enerjisi seçeneklerine yönelik politika tercihleri, maliyetlerdeki eğilimlerle desteklenecek. Petrol ve gazın çıkartılması gittikçe daha pahalı hale gelirken, yenilenebilir kaynakların ve daha verimli son kullanım teknolojilerinin maliyetleri düşmeye devam edecek. Tüm bunların sonucunda 2030 civarında yenilenebilir enerji kömürü geçerek en büyük elektrik kaynağı olacak.

    WEO-2015, ülke bazlı değerlendirmelerini yaparken COP21 taahhütlerinde yer alan enerji ilişkili bileşenleri de senaryoya dahil ediyor. Buna göre:

    - 2040 yılına doğru özellikle Hindistan, Çin, Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya kaynaklı olarak küresel enerji kullanımı üçte bir oranda artacak.
    - Demografik ve yapısal ekonomik eğilimlerle birlikte daha yüksek verimlilik sayesinde OECD ülkelerindeki toplam tüketim 2007 tepe noktasından düşmeye devam edecek. 
    - Azalan enerji kullanımında başı Avrupa Birliği (2040’a kadar olan dönemde -%15), Japonya (-%12), ve ABD (-%3) çekecek. 
    - COP21 taahhütleri birçok ülkede düşük karbonlu yakıtlar ve teknolojilerde patlama yaratacak. Fosil kaynaklı olmayan yakıtların günümüzde küresel karışımda %19 olan payı 2040 itibariyle %25’e çıkacak. Fosil yakıtlar arasında yalnızca doğalgazın payı artacak.

    Uluslararası Enerji Ajansı, COP21 hedeflerinin gerçekleştirilmesi için yapılabilecekler konusunda, Haziran 2015’te yayınlanan Enerji ve İklim Değişikliği raporundaki önerilerini tekrarlıyor:
    - Endüstri, bina ve taşıma sektörlerinde enerji verimliliğinin artırılması
    - En az verimli olan kömürle çalışan enerji santrallerinin kullanımının kademeli olarak
    azaltılması ve bunların inşasının yasaklanması
    - Enerji sektöründeki yenilenebilir kaynaklı enerji teknolojilerine yapılan yatırımların 2014
    yılındaki 270 milyar $ değerinden 2030 itibariyle 400 milyar $ değerine artırılması
    - Devam etmekte olan son kullanıcılara verilen fosil yakıt sübvansiyonlarının 2030’a kadar
    kademeli olarak kaldırılması
    - Petrol ve gaz üretimindeki metan emisyonlarının azaltılması

    Dünya Enerji Görünümü raporunun kapsamlı yönetici özetini okumak için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu