YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 26 Ocak 2016

Köprünün altındaki rüzgar tarlası

  • Köprü ve viyadüklerin altına yerleştirilen rüzgar türbinleri yenilenebilir enerjiye mevcut altyapıların kullanıldığı yeni bir boyut getirebilir.

    Geçtiğimiz hafta Danimarka, 2015’te rüzgar enerjisinde dünya rekoru kırdığını açıkladı. Danimarka, elektriğinin %42’sini rüzgar türbinleriyle elde ediyor. Üstelik bu rekora iki büyük rüzgar tarlası çalışmadığı halde erişebiliyor. Her ülkenin coğrafi şartları veya tüketimi bu kadar önemli bir yüzdeye izin vermese de, rüzgar enerjisi en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından olmaya devam ediyor. Rüzgar enerjisine olan ilgi arttıkça, tıpkı güneş panelleri gibi rüzgar gülleri için de yenilikçi tasarımlar yaygınlaşıyor. Bu tasarımların içine bir de geri dönüşüm girince konu daha da ilgi çekici hale geliyor:

    İtalya’da gündeme gelen proje, şehirler arası yollardaki yıkılması planlanan viyadüklerin yeniden değerlendirilmesi üzerine kurulu. Viyadüklerin altına yerleştirilen rüzgar türbinleri, ayağa ihtiyaç duymadıkları için çevreye olumsuz etki etmiyor. Viyadüklerin yüksekliği de türbinlerin yüksek rüzgar hızına erişmesine imkan tanıyor. Projenin yenilenebilir enerji kısmı rüzgarla sınırlı değil. Viyadüklerin altı türbinlere ayrılırken, üst bölüme güneş panelleri yerleştiriliyor. 


    Proje şimdilik beklemede fakat hangi ülkede hayata geçerse geçsin, köprülerin bu şekilde değerlendirilmesi rüzgar enerjisine yeni bir boyut katıyor.

    Fütüristik formdaki proje görsellerini incelemek için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu