YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 09 Şubat 2016

İklim değişikliğinin etkileri nelerdir?

  • İklimin değiştiği bir dünyada bizi neler bekliyor? 

    İklim değişikliği gündemimizde daha fazla yer almaya başladıkça, bu konudaki bilgilendirme çalışmalarına duyulan ihtiyaç da artıyor. İklim değişikliği duyarlılığının artırılması için özellikle okullarda yapılacak çalışmalar konusunda İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi önemli bir adım attı. Prof. Dr. Levent Kurnaz'ın projesi kapsamında hazırlanan "İklim Değişikliği Nedir?" eğitim videoları ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik etkinlikler de içeren yardımcı eğitim materyali olarak sunuluyor. Prof. Dr. Kurnaz iklim değişikliğiyle ilgili hepimizin bilmesi gereken gerçekleri net bir dille anlattığı için videolar öğrenciler dışındaki gruplara da hitap ediyor. 
     
    "İklim Değişikliği Nedir?" serisinin dördüncü videosunda Prof. Dr. Kurnaz iklim değişikliğinin sonuçları hakkında bilgi veriyor.




    Videodan birkaç satırbaşına göz atarsak...

     

    • İklim değişikliğinin en önemli sonucu dünyanın ortalama sıcaklığının artmasıdır. Dünyanın ortalama sıcaklığının artması ile birlikte sıcak hava dalgalarının şiddeti de artar. Yani sıcaklıklar belirli bir bölgede ortalama sıcaklıkların çok çok üzerinde seyretmeye başlar. 
    • Ortalama sıcaklıkların artmasının bir başka sonucu buharlaşmanın artmasıdır. Yani sıcaklıklar ne kadar artacak olursa denizler göller ve buralardaki su gittikçe daha fazla buharlaşır. 
    • Bu fazla buharlaşan su daha fazla yağmura, sele, toprak kaymasına, okyanusta kasırgalara yol açar.
    • Yoğun buharlaşmanın iki olumsuz etkisi var: Önce iki yağış arasındaki süre artar, yani kuraklık gerçekleşir. Sonra yağış geldiği zaman yağan yağmurun miktarı artar, yani sağanak yağmurlar başlar. Bu iki artış, dünyayı olumsuz etkiler.
    • İklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından biri de Kuzey Kutbu ve Güney Kutbu’ndaki buzulların erimesinden dolayı deniz seviyesinde görülebilecek yükselmedir. 
    • Bu yükselme bütün buzullar eridiğinde kıyı kesimler için ciddi bir toprak kaybına yol açacaktır. 
    • Her ne kadar kutup ayılarının yaşamlarının tehlike altında olmasından endişe etsek de, iklim değişikliğinin ülkemizi ilgilendiren sonuçlarına ayrıca odaklanmamız gerekir. Ülkemizde iklim değişikliğinin en kötü sonucu kuraklık, tarım alanlarının kaybı, ortalama sıcaklıkların artması ve şiddetini artıran fırtınalardır. 

    2013/14 Mercator-İPM Araştırmacısı Prof. Dr. Levent Kurnaz'ın İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi desteğiyle hazırladığı videolar ve eğitim materyalleri ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu