YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 01 Nisan 2016

İklim değişikliğiyle mücadelede kitlesel fonlama

  • İklim değişikliğiyle mücadele projelerine kitlesel fonlama sağlayan Cool Effect, küçük adımları büyük ilerlemelere dönüştürmeyi hedefliyor.

    İklim değişikliği global bir sorun olunca, iklim değişikliğiyle mücadele projeleri de büyük fonlara ihtiyaç duyabiliyor. 
    UNDP gibi uluslararası kurumlar, kalkınma bankaları ve hatta Bill Gates gibi varlıklı girişimciler bu ihtiyacı karşılamak için farklı fonlar geliştiriyor. Bununla beraber her projenin böyle bir kaynağa erişme şansı yok. Bazı projeler lokasyonları veya ölçekleri nedeniyle gözden kaçabiliyor, doğru kitlelere ulaşmakta zorlanabiliyor. Benzer şekilde küçük fonlar büyük ölçekteki projelerin ihtiyacını karşılamıyor. Yine de birçok küçük fon birleştiğinde anlamlı bir fark yaratmak mümkün hale gelebiliyor. 

    Doğru fonlarla doğru projeleri buluşturmak amacıyla yola çıkan Cool Effect, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayan düşük karbonlu projeler için kitlesel fonlama imkanı sağlıyor. Cool Effect, bilim insanlarının yürüttüğü titiz çalışmaların ardından fon sağlamak için tanıtacağı projeleri seçiyor. Sitede tanıtılan projeler için kitlesel fonlama yöntemiyle kaynak bulunuyor, küçük bağışlar birleşerek projenin hayata geçmesini sağlıyor. Daha önce Kickstarter, Indiegogo gibi kitlesel fonlama sitelerinde teknoloji, eğlence, sağlık, kültür, sanat, tasarım gibi pek çok farklı alan için sağlanan fonlar, Cool Effect’le iklim değişikliğine odaklanmış oluyor. 

    Cool Effect’in titiz değerlendirme süreci nedeniyle şimdilik altı projesi var. Bununla beraber bağışlar arttıkça portföye yeni projeler eklenecek gibi görünüyor. Projeler sadece karbon emisyonu konusundaki avantajlarıyla değil, ekonomik gelişim sağlamaları, yaşam kalitesini artırmaları, halk sağlığına katkıda bulunmaları gibi konularla da ayrışıyor.

    Şeffaflık vurgusu yapan Cool Effect, sağlanan fonların %9,87’sini yönetim giderleri, kredi kartı komisyonları ve araştırma masrafları için kullanıyor. Kalan %90,13’lük büyük pay ise proje sahibine aktarılıyor.

    İklim değişikliğiyle mücadele edilmesi gerektiğine inanan fakat kendi vereceği desteğin önemli bir değişiklik yaratmayacağını düşünenler Cool Effect gibi projelerin etrafında birleşerek, en azından burada değerlendirilen projeleri inceleyerek önemli bir adım atabiliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu