YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 05 Mayıs 2016

Bahçede robot var

  • DIY bahçe robotu FarmBot, bahçe tarımı yapmak isteyenlerin işini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

    Bahçesinde veya balkonunda kendi minik tarlasını oluşturmak isteyenlerin sayısı arttıkça, bu konuda önerilen çözümler de artıyor. 

    Kendi sebze-meyvesini üretmek isteyenler farklı yollar izlese de hepsi “kendin yap” (DIY-do it yourself) yaklaşımını benimsiyor. Kendi gıdanızı “kendin yap” prensipiyle üretmek son derece mantıklı. Peki bu üretimi sizin için bir robot yapsa?

    Rory Aronson’ın tasarladığı FarmBot açık kaynaklı bir bahçıvan robot. FarmBot, videoda da görebileceğiniz gibi, bir CNC tezgah edasıyla toprağı işliyor.

    20 m2’ye kadar büyüklükteki bahçelere kurulabilen FarmBot, ekiyor, suluyor, gübreliyor, besliyor… Üstelik farklı tohumlara ihtiyaçlarına göre su verip bakım yapabiliyor. Geliştirmelerin tamamlanmasının ardından bitki ve toprağın sağlığıyla ilgili ölçümler gerçekleştirmeyi de amaçlıyor. Size düşen, geleneksel tarım yöntemleri yerine aplikasyonla kontrol. Adeta oyun gibi, tek farkı sonunda bahçenizde gerçek bitkilerin büyümüş olması.

    Tüm bu işlemler DIY dünyasının yaygın elektronik cihazları tarafından kontrol ediliyor: Raspberry Pi ve Arduino Mega 2560.

    7 gün 24 saat çalışabilen FarmBot, paslanmaya dayanıklı ve ölçeklendirilebilir materyalleriyle uzun yıllar kullanılabiliyor. Plastik parçaları üç boyutlu yazıcılarda üretildiği için yedek parça konusunda da makul bir çözüm sunmayı amaçlıyor.

     

    FarmBot’un geliştiricileri, robotu güneş enerjisiyle çalıştırma veya sulama için yağmur suyu biriktirme gibi sürdürülebilir çözümler de öneriyor. Sundukları yazılım açık kaynaklı olduğu için FarmBot'un gelişime ve farklı fonksiyonlar eklenmesine açık olduğunu belirtiyorlar.

    Deneme sürecini tamamlayan FarmBot, temmuzda ön sipariş aşamasına geçiyor. Kim bilir, belki benzer bir çözüm bizim bahçemize de uğrar…

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu