YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 06 Mayıs 2016

Yenilenebilir enerji yatırımları tasarrufu da beraberinde getiriyor

  • IRENA'nın son araştırmasına göre, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının 2030 yılına kadar iki katına çıkarılması halinde yılda 4,2 trilyon dolarlık tasarruf sağlanabilir.

    Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA)’nın yaptığı son araştırma, yenilebilir enerjiye geçişin küresel ekonomiye potansiyel katkısını ortaya koydu. Araştırmaya göre, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının 2030 yılına kadar iki katına çıkarılması ile yılda 4,2 trilyon Dolarlık dolarlık tasarruf sağlanabilir.

    REmap: Roadmap for a Renewable Energy Future (Yenilenebilir Haritası: Yenilenebilir Enerji Geleceği için Yol Haritası) adlı rapor, şu anda küresel elektrik üretiminde payı %18 olan yenilenebilir enerjinin payını 2030 yılına kadar %36’ya çıkarılması için yapılabilecek basit adımları da özetliyor.
     
    Rapor, IRENA’nın daha önce hazırladığı küresel yol haritası raporunun ikinci versiyonu ve küresel enerji kullanımının yüzde 80’ni yapan 40 ülkeyi kapsıyor. Rapor kapsamındaki ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Rapora göre, elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı önemli aşamalar kaydetti. Bu adımlar devam ederse, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin payı yüzde 45 düzeyine çıkabilir.

    Elektrik üretimi dışında da yenilenebilir enerjinin kullanımı için, ulaşım sektörü, binalar ve sanayi sektöründe önemli bir potansiyel var. Ancak bu sektörlerde olan gelişmeler, olması gerekenden daha yavaş ilerliyor.
     
    Mevcut ulusal planlara göre, yenilenebilir enerjinin payı küresel düzeyde 2030 yılına kadar yüzde 21’e ancak ulaşabilecek.

    2030’a kadar iki katı yenilenebilir enerji hedefini yani yüzde 36 hedefini tutturmak için, yıllık yenilenebilir enerji kurulum hızının 6 katına çıkması, 2030 yılına kadar  yenilenebilir enerji konusunda, yıllık ortalama brüt 770 milyar  Amerikan Doları daha fazla yatırım gerekiyor. Bu yatırımların küresel enerji sistemindeki net olarak yaratacağı harcama artışı sadece yıllık 290 milyar Amerikan Doları. Bu yatırımın yaratacağı tasarruf ise bu rakamın tam 15 kat: 2030 yılına kadar 4,2 trilyon dolar.
     
    Yenilenebilir enerjiyi iki katına çıkarmanın temel faydaları:
    • 2030 yılında 24.4 milyon insana yenilenebilir enerji sektöründe istihdam sağlanabilir, Bu 2014 yılının rakamlarına göre, sektörde 15 milyondan daha fazla yeni istihdam anlamına geliyor,
    • Küresel gayri safi hasılayı 1.3 Trilyon dolar yükseltebilir,
    • Kömür gibi fosil yakıtlar gibi kaynaklardan kaynaklı hava kirliliğini düşürerek yıllık ortalama 4 milyon kişinin hayatını kurtarılmasını sağlayabilir,
    • Küresel sıcaklık artışını, sanayi öncesi dönemlere göre 2°Cnin altında tutulmasını sağlayabilir,
    • 2030 yılına kadar enerji kaynaklı sera gazı emisyonunu 12 milyar ton düşürebilir -  Bu rakam, ülkelerin Paris Anlaşması öncesi verdiği Ulusal Katkı Niyet Beyanlarındaki rakamın tam 5 katı emisyon azaltımı anlamına geliyor.










    Bu hedefe ulaşmak için raporda 5 öncelik belirleniyor:
    1. Fosil yakıtlar lehine sonuç veren, piyasa aksaklıklarını gidermek
    2. Enerji sistemlerinin esnekliğini arttırarak farklı yenilenebilir enerji formlarının sisteme girişini kolaylaştırmak
    3. Yeni kentsel dönüşüm projelerinde ve sanayide ısınma ve soğuma kullanımı için yenilenebilir enerji kullanımını önceliklendiren çözümler üretmek
    4. Yenilenebilir enerji ve biyo-yakıtların ulaşımında kullanımını arttırarak hava kirliliğini düşürmek 
    5. Biyo-enerjinin sürdürülebilir, ekonomik ve güvenilir bir şekilde teminini sağlamak.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu