YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 01 Eylül 2016

Likit güneş çipleriyle güneş enerjisi maliyetleri düşüyor

  • Xerox'un geliştirdiği yeni baskı cihazı, elektronik devreleri oluşturacak sıvı formdaki çiplerden oluşan bir mürekkep kullanarak, hafif ve katlanabilir yüzeylerin üzerine baskı yapabiliyor. Cihazın, güneş enerjisi panellerinin üretim maliyetlerini düşürmesi bekleniyor.

    Likit güneş hücreleri, güneş enerjisinin farklı yüzeylerde kullanılması konusunda büyük potansiyel barındırıyor. Daha önce Avustralya kökenli araştırma kurumu CSIRO’nun geliştirdiği yazıcıyla, yeni nesil güneş enerjisi hücreleri için prototip üretime başladığından bahsetmiştik. Benzer bir haber Amerika’dan da geldi. Xerox’un AR-GE laboratuvarı Xerox PARC, yeni geliştirdiği baskı cihazıyla mürekkep gibi sıvı formda olan ve basıldığında katılaşarak elektronik bir devre işlevi görecek çipler üretmeye başladığını duyurdu. Baskı cihazının güneş enerjisi panellerinin daha verimli, hafif ve uygun maliyetli bileşenlerden üretilmesinde kullanılması hedefleniyor.

    MIT'nin aylık bilim teknoloji dergisi MIT Technology Review'un teknoloji portalında yayınlanan habere göre, projenin üç yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Yeni nesil yazıcıyla, daha az malzeme ve güneş paneli kullanılarak aynı oranda veya daha yüksek miktarda enerji elde edilebileceği belirtiliyor. 

    Xerox PARC'ın sıvı bir alaşımdan elektronik devre basabilen baskı cihazları, kağıdın üzerine mürekkep basma teknolojisine benzer bir modelle çalışıyor. Bu yazıcıda kullanılacak sıvı mürekkep, elektronik devreleri oluşturacak sıvı formdaki çiplerden oluşuyor. İçinde kum tanesi büyüklüğünde milyonlarca çip bulunan bu sıvı alaşım, hafif ve katlanabilir yüzeylerin üzerine basılarak, güneş enerjisi üretecek milyonlarca minik solar hücreye dönüşüyor. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu