YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 24 Eylül 2016

İş dünyası, Paris Anlaşması’nın getireceği yeniliklere hazırlanıyor

  • CDP’nin yaptığı yeni araştırmaya göre dünyanın en büyük 600 şirketi, iş planlarını BM İklim Anlaşması kapsamında gözden geçiyor. Anlaşmayı fırsat olarak nitelendiren şirketlerin sayısı risk olarak nitelendiren şirket sayısından daha fazla.

    Carbon Disclosure Project - CDP’nin 600 şirket hakkında yaptığı yeni analizin sonuçları, Paris Anlaşması’nın iş dünyasını dönüştürmeye başladığını gösteriyor. Paris Anlaşması uluslararası bir yasa olarak henüz yürürlüğe girmemesine rağmen, uluslararası şirketlerin geleceğini etkilemiş görünüyor. Zira şirketler anlaşmanın operasyonlarına, mal varlıklarına ve giderlerine dair etkilerini hesaplamaya ve iş planlarına iklim anlaşmasını yansıtmaya şimdiden başlamış durumdalar.

    CDP, Paris Anlaşması’nın onaylandığı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı - COP21’den bu yana özel sektör verilerini topluyor. Bu araştırma çalışmasında şimdiye kadar 827 kuruluşa ulaşıldı. Kuruluşlara sorulan sorular içerisinde, operasyonlarında, mal varlıklarında ve harcamalarında değişikliğe yol açabilecek, iklim değişikliği ile ilgili herhangi bir risk veya fırsat olup olmadığı da yer aldı. Sorulara verilen cevaplar dikkate alındığında, toplam değeri 12 trilyon dolar olan 600 küresel ölçekli şirketin iş planlarını Paris Anlaşması doğrultusunda düzenlemeye başladığı görülüyor. Bu şirketler arasında Nestle, Nike, L’Oreal, Lufthansa, AkzoNobel gibi kuruluşlar bulunuyor.
     
    Yine araştırmaya göre, yüksek emisyonlu kamu hizmetleri sektöründe çalışan şirketlerin önemli bir kısmı (%47), iklim değişikliğinin işlerini etkilediğini ifade ediyor. Enerji gibi diğer yüksek emisyonlu sektörler de küresel iklim anlaşmasının sonuçlarını risk ve zorluk olarak belirtiyor. Bununla beraber anlaşmayı fırsat olarak nitelendiren şirketlerin sayısı (341) risk olarak nitelendiren şirket sayısından (272) daha fazla.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu