YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 20 Şubat 2017

Meyvelere düşük karbonlu etiket

  • Lazerle etiketlenen gıdalarla, daha az atık ve karbon emisyonu ortaya çıkıyor.

    Tüketim miktarımızı azaltarak doğada bıraktığımız izi sınırlamak mümkün fakat konu gıda gibi zorunlu tüketim malzemelerine gelince karar vermek zorlaşabiliyor. Mevsiminde ve bulunduğumuz şehire yakın yörelerde üretilmiş gıdalar hem sağlık hem de düşük karbon ayak izi açısından doğru seçimler. Tabii ki bizim tercihler konusundaki bu sorumluluğumuzu, üreticiler ve satıcıların da yeniliklerle desteklemesi işimizi kolaylaştırabilir. 

    Gıda sektörünün önemli karbon ayak izi kaynaklarından birini oluşturan ambalajlama konusunda yapılan bir yenilik bu amaca hizmet etmeye çalışıyor. Bugün özellikle marketlerdeki pek çok meyvenin üstündeki etiketleri, küçük de olsa, ambalaj kapsamında değerlendirmek gerekiyor. İspanya kökenli LaserFood, lazer yoluyla sebze ve meyvelerin etiketlerinde yer alması gereken bilgileri gıdanın üzerine işliyor. Bu kimi zaman marka olurken, kimi zaman da üretim yeri, son tüketim tarihi gibi pratik amaçlara hizmet eden bilgiler olabiliyor. Lazer baskı kişiselleştirilebildiği için markaya özel mesajlar, kampanya bilgileri de kapsama dahil edilebiliyor. 

    Meyvenin üzerinin kazınmasından endişe edenler için, LaserFood bu teknolojinin gıdaya zarar vermediğini, raf ömrünü kısaltmadığını belirtiyor. 

    LaserFood’la etiketlenen gıdalar Avrupa’da pilot uygulama kapsamındaki marketlerde satılıyor. Uygulamanın verimli ilermesi halinde, gereksiz etiketlerden kurtulabileceğiz gibi duruyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu