YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 28 Şubat 2017

Temiz havalı ofisler için en iyi 5 bitki

  • Doğum gününüzde gelen orkide veya gönlünüzü almak için gönderilen terrarium… Bitkiler ofisleri güzelleştiriyor, iş hayatına canlılık katıyor ve inanın tek faydaları bundan ibaret değil: Bazı bitkiler havayı temizleyen özellikleriyle de öne çıkıyor.

    Günün uzun bir kısmı kapalı ofis alanlarında geçirilince, solunan havanın kalitesi önem kazanıyor. Mobilya, yer kaplamaları ve hatta temizlik malzemelerinden kaynaklanan kirleticiler, polen ve küf gibi dış etmenler ve tabii ki havalandırma sistemleri, binaların hava kalitesini yakından etkiliyor. Bütün gün kötü hava solumak yaşam kalitesini düşürürken, baş ağrısı, halsizlik, gözlerde yorgunluk gibi sonuçlara yol açabiliyor. 

    Neyse ki bu sorunların etkisini azaltmak için doğa yanımızda. Bitkiler ofisleri güzelleştiriyor, iş hayatına canlılık katıyor ve inanın tek faydaları bundan ibaret değil: Bazı bitkiler havayı temizleyen özellikleriyle de öne çıkıyor.

    FIX’te paylaşılan bilgiler, farklı ev bitkilerinin karbondioksit ve partikülleri emip oksijen salarak havayı temizlediğini belirtiyor. FIX’in hava kalitesini yükseltmek için önerdiği 5 bitki ise şunlar:

    1. Barış Çiçeği (Spathiphyllum)

    Eğer masanız camdan uzakta kalıyorsa, az ışık isteyen Barış Çiçeği aradığınız bitki olabilir. Barış Çiçeği, yazıcı mürekkebi, boya ve tutkallara ek olarak kuru temizlemede de kullanılan trikloretileni havadan filtre etmesiyle biliniyor.
     
    2. Kurdele Çiçeği (Chlorophytum Comosum)

    Orta ve az ışıkta yetişmeye uygun olan Kurdele Çiçeği, ahşap mobilyalar, zemin döşemeleri ve naylon torbalarda kullanılan formaldehiti süzerek havayı temizliyor.

    3. Gerbera (Gerbera Jamesonii)

    Güneşli ofisleri çok seven Gerbera, bir yandan masanıza renk katarken diğer yandan mürekkep, boya ve plastiklerde kullanılan benzeni filtre ediyor.
     
    4. Potos Sarmaşığı (Epipremnum Aerum)

    Salon Sarmaşığı olarak da bilinen bu yeşil yapraklı bitki, hafif gölgeli bir alanda rahat ediyor. Potos Sarmaşığı tıpkı Kurdele Çiçeği gibi havanın formaldehitten arıtılması konusunda uzman.
     
    5. Areka Palmiyesi (Dypsis Lutescens)

    Doğrudan güneş ışığı isteyen Areka Palmiyesi nemli toprağın da yardımıyla çok iyi gelişiyor. NASA’nın yaptığı bir araştırma, Areka Palmiyesini en etkin hava temizleyen bitki olarak gösteriyor. 
     
    Bitkilerle ilgili daha fazla öneri ve bakım detayları için FIX'i ziyaret edebilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu